Времето през тази пролет продължава да прави каквото си иска. Слънчевите дни за роени часове се превръщат в мрачни, а природните аномалии не спират, както предвидиха и метеоролозите. Истински ад се изля от небето в Хасковско, а градушка нанесе много щети на земеделците. Най-тежко е положението в Свиленград и региона, където ледените късове са били с големината на едър орех.

Размерът на пораженията тепърва ще се уточнява, като освен земеделски култури са пострадали и много автомобили.

Жители на Свиленград разказват, че природната стихия се е развихрила изненадващо, като преди градушката да падне са били забелязани светкавици, които обаче не са били последвани от гръмотевици.
Ледени късове по-големи от орех се изсипаха в Хасково (СНИМКИ)

Леденият дъжд е продължил няколко минути, след което бурята се е насочила към района на Хасково.

Поражения от градушката са отчели и земеделски стопани от Хасково, Любимец, Харманли и община Минерални бани. Метеоролозите предупреждават, че опасността от градушки през следващите дни остава висока.

Най-застрашени ще бъдат населените места в Югоизточна България. Според инж. Ваньо Славеев, директор на Агенцията за борба с градушките, полигоните с ракети против град в цялата страна са в пълна готовност. По думите му, най-сериозните градушки в страната се очакват през месец юни.


loading...