Мощният циклон „Ксенофон”, вече удари Южна Гърция с ураганни ветрове и проливни дъждове, обясни синоптикът Анастасия Стойчева в ефира на Нова телевизия. Според нея няма опасност за страната ни. „Това е средиземноморски циклон, и друг път са минавали такива през България. През Егейско море бурята ще тръгне към проливите. Най-тежкият ден откъм валежи у нас ще бъде утрешният”, поясни синоптичката.

Силните ветрове са нанесли много щети в северните части на Пелопонес. Въпреки това, няма жертви. Очаква се циклонът да засегне и части от България, но с много по-малка сила. Повечето острови в Егейско море са откъснати от света вече не само по море, но и по въздух. Очаква се 3/4 от територията на южната ни съседка да бъде засегната от циклона. Прогнозират се най-големи дъждове в понеделник.

Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология обявиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Два пъти по-големи количества дъжд и бурен вятър се очакват в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян. В Югоизточна България валежите вече започнаха, очаква се там да се излеят сумарно около 50 л/кв. м. След застудяването обаче ни чака хубаво време. Максималните температури през октомври ще достигнат 28 градуса, а най-ниските ще са между минус 1 и 4 градуса.

loading...