Райна Княгиня
Райна Княгиня

Анонимен дарител е дал 400 000 лева за реставрация на рушащата се къща на Райна Княгиня на улица „Софроний Врачански” №119 в София, съобщи сайта uspelite.bg. На 25 юли докладът за получаването и разходването на тези средства е разгледан на сесията на Столичния общински съвет.

Историята на тази стара сграда през последните години е повече от тъжна. Построена от Райна Княгиня през 1909 г., тази скромна къща е служила за неин дом през последните години от живота ѝ. Както е известно, през 1898 г. след като съпругът ѝ Васил Дипчев е избран за народен представител, тя заедно със синовете им се премества да живее в София. Съвсем скоро обаче Васил Дипчев умира и борбената българка, останала сама с още невръстните си деца, живее до края на дните си в оскъдица и недоимък като с малката полковническа пенсия, която ѝ е отпусната, подпомага оцеляването на опълченци, заселили се в София в началото на XX в.

Не само това – самата тя болна от костна туберкулоза (последица от прекараните тежки месеци в турския затвор след погрома на Априлското въстание), куцукаща с бастун макар и само на 42-годишна възраст, Райна Футекова до последно работи като акушерка, викана от адрес на адрес, и със събираните няколко години пари построява малката си къща на парцел, дарен ѝ от поборници.

Княз Фердинанд я кани да се настани в двореца му, но Райна Футекова, не свикнала да моли за помощ и да разчита на друг, гордо отклонява поканата, с което изгубва и благоволението му. Пак по същото време тази благородна и достойна българка осиновява и момиченце – сирачето Евгения.

Райна Княгиня доживява до 61-годишна възраст и угасва в дома си през 1917 г. След 9 септември 1944 г. комунистическата власт отнема къщата от наследниците ѝ и нататък съдбата на сградата е нерадостна.

Анонимен дарител дава 400 хиляди лева за къщата на Райна Княгиня

В нея са настанявани различни наематели, дълго време е свърталище и на бездомници, а към настоящия момент състоянието ѝ е окаяно – с изпочупени прозорци, олющена мазилка, а вътрешността е още по-отблъскваща. Единствено един блед надпис  на фасадата напомня, че в този дом някога е живяла великата Райна Княгиня.

Анонимен дарител дава 400 хиляди лева за къщата на Райна Княгиня

Къщата още през 2017 г. получава статут на паметник на културата, но до сега проблемът с опазването ѝ оставаше нерешен. Сега, след като се е намерил дарител, който да предостави безвъзмездно тази значителна финансова помощ, се очаква възстановяването на тази реликва да започне в съвсем кратки срокове.

Анонимен дарител дава 400 хиляди лева за къщата на Райна Княгиня

Една от идеите е къщата да бъде превърната в музей на акушерното дело, тъй като Райна Футекова е първият дипломиран акушер в България като освен това нейна е идеята за създаване на „Майчин дом” в София, която идея е реализирана с помощта на княгиня Елеонора.Яне Сандански имал половин милион лева, 11 тона ракия и 36 тона вино: Това ли търсеха бандитите в РоженЗлатото на Яне Сандански, имане от времето на Деспот Слав от XII-XIII в. или иманярски карти с указа…Oct 1 2018skafeto.com

loading...