Астрономическата есен

Днес в 10 ч. и 50 мин. настъпва астрономическата есен (есенното равноденствие). Есента идва с приятни температури и слънце. Над цялата страна ще е слънчево и без валежи, с максимални температури между 20 и 27 градуса.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически, тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция – есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони, се дължи на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.
Проф. Георги Рачев обясни защо ни чака невиждана зимаСлед няколкото по-студени дни, хората вече са все по-заинтересовани да разберат и каква зима ни очак…Sep 22 2019skafeto.com


loading...