швейцарска банка Банев

Заместник-главният прокурор, Иван Гешев в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия обяви, че е факт наличието на 1 млрд. лв. в швейцарска банка на името на Николай Банев. Към момента е отправено искане от българските съдебни органи сметките да бъдат блокирани. „Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат”, уточни Гешев.

Той отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти. „Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение че нямат бизнес. Те само режат на скрап предприятия. Няма бизнес, който е конкурентен на техния“, на мнение е зам.-главният прокурор. Иван Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже.

„Баневи са обвинени и за престъпление организирана престъпна група, за пране на пари, както и за длъжностни присвоявания”, уточни Гешев.

„Профилът им е такъв, че съществува реална опасност, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”, да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателство”, заяви още Иван Гешев.

По думите му средствата, с които се доказват тези престъпления, са по-скоро документи и експертизи, а не свидетелски показания.

Синът на Николай Банев (Николай Николаев Банев) каза в писмо до медиите, че е прекъснал връзката с баща си, след като се разсиновил от Евгения Банева. Той отрече и да е основен свидетел по делото за пране на пари срещу бизнесмените. Когато разследването започнало бил извикан в прокуратурата, както и много други хора. Знаел за офшорните фирми, управлявани от Николай и Евгения, още от времето на досиетата Панама.

Той е убеден, че баща му е жертва на съпругата си. Не знаел обаче за никакви милиарди. От писмото става ясно, че баща и син се съдят за наследствени имоти и дворни места.


loading...