старчески дом

Пореден абсурд с ТЕЛК-комисия в Благоевград. Възрастна и неподвижна жена с близо 80% инвалидност, 9 месеца чака домашно посещение от експертите на комисията. Но не го дочаква, разказва Нова тв. Грижите за дома на майка му са само малка част от отговорностите на Георги Манзуров. Възрастната жена е починала на 87 години. Тежката хронология на здравето й започва още през 1981 г., когато е освидетелствана със 77,95% инвалидност. През 2018-а състоянието й се влошава и синът й иска преоценка, за да може с по-високия процент да кандидатстват и за целодневна асистентска грижа. Възрастната жена е имала сериозни проблеми със ставите, болести на сърцето, диабет.
Синът й споделя, че са поискали посещението да бъде в дома им. И така започва лутането.Въвеждат нови промени за ТЕЛК. Ето кое ще определя пълния размер на инвалидната пенсияВторо тежко заболяване ще се взима под внимание за получаване на пълния размер на инвалидната пенсия…Apr 19 2018skafeto.com

От разлепените инструкции в ТЕЛК – Благоевград Георги разбрал какви документи трябва да приготви за преосвидетелстване. Направил го през май миналата година. Взел и направлението, с което се иска домашно посещение, както и телефон, на който да се уточни датата. От ТЕЛК призовали възрастната жена да се яви лично. Тя не го направила и едва така станало ясно, че трябват още документи.
„На мен ми беше обяснено и аз знам много добре, че трябваше да внеса допълнително и снимки, и преглед от кардиолог, това ми беше ясно. Аз исках да го направя, когато се уточни домашното посещение, защото на мен ми беше казано, че документите важат шест месеца”, каза още Георги.
Така той започва да се жалва официално.

През януари тази година в отговор от многопрофилната болница в Благоевград му обясняват, че заключение за състоянието на майка му можело да се направи и без посещение на място, а само по документи. Но тогава за него вече е късно.
„Майка ми вече беше тотално на легло, така че предпочетох тя да бъде спокойна тук, отколкото да взема да я разкарвам за снимки и съответно за прегледи при кардиолози”, допълни Георги Манзуров.
Проблемът с домашните посещения председателят на ТЕЛК – Благоевград обяснява с високото натоварване. Д-р Олег Кашукеев смята, че има пропуски и в диагнозите от документите, които са получени. В едно обаче лекарят и синът на починалата пациентка са единни – проблеми в ТЕЛК има.
Отговор на жалбата за неполучената си помощ Георги не чака. За него случаят е приключен, защото майка му е починала. Юридически случаят също е приключен, защото починалият пациент няма нужда от асистент.Миню Стайков влезе с инвалидна количка в съда: Алкохолният бос отслабнал с 10 кг в арестаБизнесменът Миню Стайков, който от началото на септември е зад решетките, влезе в апелативния спецсъ…Dec 11 2018skafeto.com


loading...