телевизионен театър

Посолството на Украйна у нас излезе с позиция срещу Българската националта телевизия (БНТ), след като в централна емисия „Новини“ на 18 септември, при отразяването на новина за стрелба в Киев, е пуснала карта, на която видимо Крим не е част от територията на страната.

Дипломатическата мисия публикува в профила си във Фейсбук писмо до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. В него се настоява за опровержение и се припомня каква е официалната позиция на България за анексирането на полуострова от Русия.

„Като се има предвид, че Република България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН (…) от 27 март 2014 година „Териториалната цялост на Украйна“ и резолюция на Генералната асамблея на ООН „Ситуацията с правата на човека в АРК и гр. Севастопол (Украйна)“ от 15 ноември 2016 година, а също така последователно подкрепя териториалната цялост и държавния суверенитет на Украинската държава, в съответствие на Закона за радиото и телевизията на Република България (…), разчитаме да се вземат необходими мерки за опровержение и информирането на уважаемите български зрители за появила се грешка“, пише в писмото.

„Също така, с оглед на систематическите усилия на руската страна, която се опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпна окупация и анексия на АР Крим, обръщаме се с молба към всички дирекции в БНТ да им се припомни относно официалната позиция на Република България за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверинитет на Украйна“, подчертават от посолството.

Все още няма реакция от ръководството на БНТ.Румен Радев: Европа не трябва да става заложник на Украйна!По-добре проруски лидер според конспиролозите, отколкото в секретните грами на американския посланик…Dec 8 2018skafeto.com

loading...