Бойко Борисов маноле

Министър-председателят Бойко Борисов буквално остана зашеметен, след като видя 20-метровата антична сграда на разкопките край село Маноле, община Марица, пише в. 24 часа.

„Как са го строили? Как са го насипвали? Ние с камиони не можем да изнесем пръстта, а те са го правили на ръка“, коментира премиерът.

Точно преди година той беше на обекта, когато от античната сграда бяха разкрити едва 8 метра. Борисов изкачи на един дъх 13-метрова стръмна отсечка и се озова на връха на разкопките. Отдолу се показа урва от 20 метра.

Борисов изумен от 20-метровата антична кула в Маноле: Това е световен обект!

„Внимавайте някой да не падне“, погрижи се той за репортерите. Археологът доц. Костадин Кисьов му обясни, че вече са слезли на 4 метра под съвременното ниво.

„Продължаваме надолу, макар че извира вода. Трябва да намерим основите и да видим какво държи тази огромна конструкция“, каза изследвателят. Той показа на премиера иманярски тунел, който започва от върха на античната сграда и слиза почти на долното ниво.

Борисов изумен от 20-метровата антична кула в Маноле: Това е световен обект!СНИМКИ: Министерски съвет

„Издълбали са помещение 4 на 4 метра, но нищо не са открили. Това е станало през XVI век по времето на солтан Сюлейман Великолепни. „Намерихме дори изпражнения от магаретата, с които иманиярите са влизали в тунела.

На отделни места самата вътрешност на сградата е разрушена“, посочи археологът. Той е убеден, че от северната страна на гиганстка могила е самата владетелска гробница. Това са показали замерванията с георадар.

Археологът разказа, че в периферията на могилата е открил около 14 мраморни блока и е сигурен, че ще излязат още. „Един ден искам да възстановя всичко както е било. Открихме крепител от колона, висока 1,80 метра. Този монумент ще стане една от атракциите на археологията в Европа, убеден е доц. Кисьов.

„С багери или на ръка копаете“, запита премиерът.

Археологът отговори, че основната изкопна дейност се извършва с багери и изнасянето на пръстта, а разкриването на древните останки на каменната кула става ръчно.

Премиерът се интересуваше кой е ограбил паметника. „Влезли са през XVI в., но не са ограбили нищо. Тази кула не е гробница, тя е направена, за да носи горе постамента и статуята, които са тежали над 50 тона. “

„Защо първо са я изградили, а след това са я затрупали?“, интересуваше се премиерът.

„Строителството е ставало на етапи. Изграждали са 2-3 метра от кулата и след това са насипвали. И така е прдължило до горе.

Т.е могилата и кулата са изградени едновременно“, отговори доц. Кисьов.

„Статуя има ли?“, продължи да пита Борисов. „Засега няма“, отвърна изследвателят. Тогава премиерът предположи, че може хората на Сюлейман да са я откраднали. Според археолога разбиването на постамента и статуята е станало през V-VI век след император Константин Велики, когато се унищожават езическите символи.

Кисьов обясни, че името Малтепе идва от турската дума „малджия“, което означава иманяр.

Очакванията са от северната страна да се появи и гробното съоръжение, за което показват и геофизичните проучвания. Логично е да бъде предназначено за император или за неговия заместник, управлявал провинцния „Тракия“.

Свещарската гробница и нейните тайниОбект от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, Свещарската гробница е едно…Aug 21 2019skafeto.com

Тъй като наблизо е минавал румънския път, на 50 метра северно от кулата.

„Много маса сте изнесли – колко камиона?“, почуди се Борисов. В отговор – цялата могилата е 89 хил. кубика. Ние сме изнесли 1/10 от тях, отговори археологът.

След това той поведе премиера от южната страна на съоръжението.

„Внимавай да не падна, че такъв смях ще бъде“, пошегува се Борисов, докато слизаше по склона на могилата.

Продължавайте, имате нашата подкрепа на държавата, увери министър председателят и попита Владислав Горанов какво би казал за обекта. „Дано от север да излезе входът, че трябва да се разкрива от всички страни цялата могила“, отговори финансовият министър.

Колегата му Боил Банов коментира, че обектът е уникален и няма аналог в Европа. „Да стискаме палци да не са успели да докопат даровете от погребението. Всичко е фантастично, доц. Костадин Кисьов е страхотен археолог. Това, което прави, е гордост и обогатява историята на цяла Европа“, обобщи министърът на културата.

Демир баба теке – мистичното място с 3000-годишна историяДемир баба теке е алевийско теке, което се намира в границите на историко-археологическия резерват „…Aug 21 2019skafeto.com

loading...