борисов консултативна среща

Министър-председателят Бойко Борисов е приел отправената покана от страна на президента Румен Радев за консултативна среща в понеделник сутринта. Темата, обявена от държавния глава, е “Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към ЕС”.

Форматът наподобява на свиквания от президента КСНС, но са поканени инстутуциите, които имат отношение по въпроса с еврочленството на съседите и изпълнението на договора за приятелство.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. То се взема само с абсолютно мнозинство, т.е. не е възможно дори ако и една членка възрази. А непосредствено преди съвета – на 14 и 15 октомври, е поредното заседание на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси.

Предишното заседание в София преди две седмици не оправда очакванията да започне изчистване на големия препъникамък – въпроса за делото на Гоце Делчев, а Радев втвърди тона си след среща с българските историци по повод на забуксувалата работа на комисията.

Логиката им е да отричат всичко наше, призна шефът проф. Ангел Димитров. Той също е поканен на “Дондуков” 2 утре.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и шефовете на комисиите на НС по външна политика и по европейските въпроси са другите участници в консултативната среща.

Парламентарната шефка Цвета Караянчева ще прати заместник, тъй като още се лекува след операцията на пострадалото в катастрофата рамо.

България категорично отказа Гоце Делчев да бъде почитан на 7 октомври – датата, на която комунистическият режим предава костите му на Скопие. А Захариева даде ултиматум до края на годината за изчистване на въпроса.
Каракачанов: България няма да подкрепи Македония за ЕСВицепремиерът и министър на отбраната и лидер на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов с остра позиция за …Sep 28 2019skafeto.com

loading...