българия лекари

За последните 10 години около 5000 лекари в България са взели решение за напускане на страната или 500 – всяка година. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов пред Нова телевизия.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни. По данни на лекарския съюз всеки втори лекар е на възраст над 51 години.

Кехайов уточни, че една от причините е, че младите лекари искат условия, с които да направят своето кариерно развитие в България.

Д-р Станимир Сираков, който е носител на Медицински Оскар, допълни, че условията на работа за младите специалисти не са добри. „Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват“, допълни Сираков.

Той уточни, че мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. „Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук“, каза още Сираков.

Друг проблем в здравния сектор е и липсата на специалисти в конкретни специалности. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450.

Още Новини


loading...