Българските доброволци в Турция

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Българските доброволци, отишли да помагат в Турция след опустошителното земетресение, са успели да спасят петима оцелели под руините. Това съобщиха на официалната си страница във Facebook от Националната асоциация на доброволците в Република България – НАДРБ.

„Нашите герои откриха петима оцелели!!!“, написаха в социалната мрежа оттам.

По думите им в момента тече операцията по изваждането на оцелелите хора.

„Само заради 1 спасен човешки живот си СТРУВА!“, добавят доброволците, заминали за Турция.

Намерените граждани са били затиснати под руините в един от най-засегнатите градове – Кахраманмараш.

Малко по-рано на страницата си във Facebook доброволците споделиха и видео, публикувано от EU Civil Protection & Humanitarian Aid, на което българските спасители, заедно с местните жители, запазват пълно мълчание, за да се опитат да чуят нечий глас изпод руините.

„Понякога мълчанието говори повече от думите… Вчера хората в Адана запазиха мълчание, за да могат спасителите да чуят къде се намират оцелелите под отломките. Благодарим на спасителния екип на България за неговата работа“, пишат към видеото.

В момента на друг адрес австрийски екип с тежка техника се опитва да извади други двама оцелели, открити отново от българската група. Към групата от снощи се е присъединил и български пожарникар с куче. Той живее и работи в Швеция, шофирал е 4000 км. и пристига с началника си, за да помагат, посочи Георги Влайков, ръководител на групата от 27 души на Националната асоциация на доброволците в Република България. Веднага са претърсили пет адреса с кучето, но са съжаление нищо не са открили, предава БТА.

Става все по-студено и трудно и за нас, които сме на палатки, и за местните, които спят по палатки и входове, разказа доброволецът. По думите му има квартали, в които всяка трета сграда е срутена, вторичните трусове продължават. „Хората не губят надежда, чакат доброволци, молят се, водят ни до места, където са чули звуци. На някого са затрупани майките, децата“, сподели Влайков.

Той коментира, че като цяло хората са спокойни, но е имало моменти на напрежение в опит да убедят екипа да претърси определена сграда. Турските власти ни изпращат на определени адреси, за това много разчитаме на преводачите, които успокояват местните и ни дават информация в дадена сграда колко души са живели, посочи доброволецът, цитиран от БТА.

Групата е влязла в контакт с местна общност на дългогодишни изселници от България, които са им помогнали снощи с превод.

Спасителния лагер, където са екипите от цял свят, е на три километъра от града на едно поле. Има проблем с горивото, обещаха че тази вечер ще има цистерни, за да заредим, каза Влайков.

По думите му екипите, които идват със самолети с цялата си техника, нямат превоз и разчитат на турската страна, която всяка сутрин ги извозва с рейсове.

Ние сме с наши коли и сме независими, но горивото ни свършва, защото 100 км. още преди да пристигнем не сме зареждали, обясни доброволецът. Трябва им и бензин за генераторите, с които си зареждат цялата електроника. Все още не са наясно какво и от къде могат да си купят като храна, пари имат. Израелската армия и руските доброволци имат огромни лагери, вършат много работа и вероятно ще останат повече време, сподели Влайков.

Българските доброволци обмислят последно да работят на терен в неделя или понеделник. След това един ден ще почиваме и после ще тръгнем към България, каза още Влайков.

Броят на загиналите след земетресението в Турция и Сирия вече надмина 21 000, а ранените са над 3 пъти повече.

Виж още:Къде и как можете да дарите за пострадалите от ада в Турция и СирияБългария, освен че изпрати сред първите помощ на Турция на държавно ниво, организира светкавично на …Feb 7 2023skafeto.com