откриване на патогени

Група научни работници от Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН разработиха ново поколение тестове за бързо и лесно откриване на патогени в храните, съобщава сайта uspelite.bg. Големият плюс на новите тестове , че те няма да се нуждаят от скъпа апаратура, специализирана квалификация и технологично време, за да бъдат готови резултатите – на практика тестовете ще дават резултати за броени часове и затова ще могат да бъдат въведени от всеки производител.

От друга страна, точно това ги прави подходящи за използване и в полеви условия или при внезапна поява на хранителна инфекция, когато е нужно бързо да се установи причинителя на заразата и да се ограничат рисковете от нейното разпространение или от появата на резистентност.

Екипът наши учени работи върху тестовете в продължение на над 25 години под ръководството на проф. Христо Найденски, който е член и на Европейската комисия по безопасност на храните. Новите ДНК базирани тестове са с висока чувствителност и откриват безпогрешно най-разпространените патогенни микроорганизми, типични за нашата географска ширина.  Те ще могат да се прилагат както и досега за тестване на месо, мляко и техните продукти, но ще спестяват време и много финансови разходи.

„Това, което ние направихме, е, че вече не се изисква скъпа апаратура. Трябва само водна баня, която да е загрята на 60 градуса. Изследването може да се направи и на терен или директно на пазара”

 

– обясни проф. Найденски. И добави, че при изследването на месото и месните продукти у нас резултатите са показали висок хигиенен стандарт. Но при млякото нещата стоят по по-различен начин – там са установени висок брой бактерии затова консумацията на сурово мляко е доста рискова и не се препоръчва.
Сутрин или вечер да си вземем душ според учените?Вземането на душ е едно от ежедневните действия на човек, за да поддържа личната си хигиена на ниво.…Jun 30 2019skafeto.com

Добре известно е, че хранителните инфекции, причинявани от патогенните микроорганизми, могат да бъдат много опасни с усложненията си – сред тях например са развитие на реактивен артрит и някои тежки автоимунни заболявания.

Сега пред екипа стоят административни и нормативни процедури, които трябва да се изпълнят, за да бъдат въведени новите тестове. Проф. Найденски се надява тези процедури да се облекчат, за да не се загуби търде много време докато тестовете се въведат в практиката.
Учените са категорични: Гневът ни прави по-дебелиОще една причина да се усмихвате по-често! Гневът не се изразява само във викове, цупене и лошо наст…Jun 25 2019skafeto.com


loading...