Сняг ще вали днес в Западна, Централна и Северна България, но по-обилен снеговалеж ще има в южните части на страната. По-важното е, че ще има силен вятър, който ще доведе до снегонавявания и преспи.
Това е първото застудяване за тази година.
Анастасия Стойчева от НИМХ съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия, че температурите, които ще наблюдаваме в следващите дни са напълно нормални за зимния сезон.
Застудяването ще започне днес, след това ще има леко повишение на температурите и от понеделник ще бъде следващата порция минусови температури.
Минималните температури ще паднат до минус 15 – минус 18 градуса.

Като цяло обаче ни очаква месец с температури около нормата, често ще има преминаване на циклони и съответно валежи, съобщи Анастасия Стойчева.
Всички кризисни центрове в страната са в пълна готовност за работа.
В същото време от агенция „Пътна инфраструктура“ предупредиха, че шофьорите, на които предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.
Националният институт по метеорология и хидрология определи за днес жълт код за опасно време в по-голяма част от Южна България, където се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.
Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти.
Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

loading...