Новата формула за изчисление на пенсията, в която вече влиза само осигурителният доход след 1 януари 2000 г., ощетява 37% от осигурените. Това сочат данни на НОИ, предоставени на „Сега“ във връзка със сигнали на хора, на които им предстои пенсиониране по новите правила. В социалните мрежи вече има оплаквания за драстично намалени пенсии в резултат на промените, включително от очаквана максимална пенсия към минимална. Прогнозите на НОИ за 2019 г. са възраст и стаж за пенсия да навършат 81 052 души. Това означава, че само тази година близо 30 000 българи ще бъдат ощетени от последното вмешателство в пенсионната система.
От тази година влязоха в сила няколко рестриктивни промени във формулата за изчисление на пенсията. По план от 2019 г. трябваше да се премахнат трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. – промяна, известна от 2015 г.Важно за всички: Слагат втори таван на пенсиитеВторият таван при изчисляването на пенсиите ще е вечен и няма да се увеличава през следващи години. …Feb 12 2019skafeto.com

В последния момент обаче – в края на миналата година, със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и без никакъв дебат бяха зачеркнати и годините между 1997 и 2000 г. Така от тази година вече се брои само осигурителният доход от 2000 г. насам. Управляващите представят това като сериозно улеснение за хората, на които предстои пенсиониране, тъй като няма да тичат по бившите си местоработи да търсят удостоверения за стажа.
„Разлика в размерите на индивидуалния коефициент, изчислен по старата и по новата формула, съществува. Предварителната оценка показва, че за около 63% от новите пенсионери променената методика или ще доведе до положителен ефект върху пенсията им, или тя ще е такава, каквато би била, ако се изчислява по стария начин„, съобщиха от НОИ в справка, изготвена за „Сега“.

Според осигурителните експерти новият метод на изчисляване „отчита по-точно относителния принос на лицето в осигурителната система, като изглажда отклоненията на личния от средния осигурителен доход“.
Според тях той не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия осигурителен стаж, участващ при изчисляването на индивидуалния коефициент. Въпреки тези коментари обаче от информацията излиза, че промените отнемат права на останалите 37% от осигурените – факт, който все още никой от отговорните институции не коментира по същество.
От осигурителния институт не могат да кажат в какъв диапазон са разликите между размера на пенсията по старата и по новата формула.Важно за всички: Въвеждат три промени във формулата за изчисляване на пенсиитеОт тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за п…Jan 3 2019skafeto.com


loading...