Всеки шести българин с пенсия от чужбина я получава от страна извън Европейския съюз. Към края на август 29 506 българи вземат парите си за старини от чужда държава. Това са хора, които са работили зад граница и вземат пенсии на база на международни спогодби и европейски регламенти, съобщава „Ретро“.
От всички нашенци с чужди пенсии 4686 са тези, които са се трудили в страни извън Европейския съюз. При определянето на средствата за старини се сумира стажът от двете държави и всяка от тях отпуска сума според положения труд в страната, обясняват експертите от осигурителния институт. Най-много са родните пенсионери, които взимат пари от Русия, Исландия, Южна Корея, Израел, Канада и Молдова.Важно за всички от третата възраст: Сменят формулата за пенсиите, за да няма твърде големиНационалният осигурителен институт е предложил нова промяна във формулата за изчисляване на пенсиите…Sep 27 2018skafeto.com

Междувременно без скандали между работодатели и синдикати Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри пакета данъчни закони за 2019 г. Темата коментира в студиото на „Денят ON AIR“ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.
„Днес направихме преглед на промените, които се правят в данъчните закони. По тях повече забележки имаха работодателите. Имаше и някои много добри неща, които се прилагат, например отпадането на справките по данъчните деклараци, т.е това, което е платил за вас работодателят авансово, ще се появява автоматично в данъчна декларация в електронен вариант“ обясни в „Денят ON AIR“ Димитър Манолов.
Президентът на КТ „Подкрепа“ обясни, че миналата седмица на срещата между него Пламен Димитров, министър-председателя и министъра на финансите e обсъждано как ще бъдат разпределени обещаните 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Манолов сподели още, че подпомагането на енергийно бедните е тема на дневен ред в обществото.

„Когато се говори за увеличаване на максималните пенсии, е нормално да се говори за максималния осигурителен доход, тъй като тези две неща са в корелация“ коментира Димитър Манолов пред Bulgaria ON AIR oтносно позицията на работодателите против повишаването на максималния осигурителен доход.
По неговите думи таванът на пенсиите не бива да пада, а трябва да расте, докато стигне до 0.
В заключение президентът на КТ „Подкрепа“ коментира и предложението за реформа в облагането на имоти.
Ако човек има две жилища в различни общини, досега беше възможно и двете да бъдат обявени като основни и за тях да се плаща по-нисък данък. Това ще спре да бъде възможно. Лицето, което не обяви кое е основното му жилище, ще плаща и за двете като неосновни. Харесвам това предложение – да се научим на дисциплина и ред“, сподели Димитър Манолов пред Bulgaria ON AIR.Важно за всички пенсионери: Експерт разкри грозната истина как и защо ощетяват българите с пенсиитеРазказаха ми един интересен случай. Българин бяга в Италия още преди 1989 г. Докато се устрои, спи п…Aug 20 2018skafeto.com

loading...