Разказаха ми един интересен случай. Българин бяга в Италия още преди 1989 г. Докато се устрои, спи по пейки в парковете, след това по каравани, като същевременно работи. Идва демокрацията у нас и си оправя документите. От 1990 до 2018 г. работи напълно легално в Италия. Внасят му отчисления за пенсия. Навършва пенсионна възраст и идва време да се пенсионира. Тук вече става интересно.
Подава документи в италианската пенсионна служба. Те го питат: “Къде смятате да живеете като пенсионер? В България или в Италия?” Той на свой ред задава въпроса: “Има ли разлика?” Отговорът е: “Разбира се. Ако живеете в България, ще получавате пенсия, съобразена с българските стандарти.”
Той пита: “Колко пенсия ще получавам, ако живея в България?” Те пресмятат: “200 евро на месец.” Следващото питане: “А ако живея в Италия?” Отговорът е: “800 евро на месец, но трябва да имате постоянен адрес тук, на който ще ви правим внезапни проверки дали сте на адреса, ще следим сметките ви за ток, вода, парно, газ и ако установим, че те са нулеви, ще ви отнемем италианската пенсия.”
Важно за всички пенсионери: Експерт разкри грозната истина как и защо ощетяват българите с пенсиите
Доц. д-р Банчо Банов

Дотук с казуса. Не живеем ли в един Европейски съюз? Не му ли се полагат на този човек всички отчисления за пенсия, натрупани през годините по неговата партида? Какво ще стане с разликата от тези пари, ако реши да живее в България? Ще отидат ли те за увеличение на пенсиите на останалите италиански пенсионери? Европейският съюз представлява свободно движение на хора (и труд), стоки и капитали. А пенсиите? Няма ли за тях свободно движение?
И така ли е във всички страни членки на ЕС? Защо британските пенсионери си купуват къщи в България (а с тях още сме в един Евросъюз) и си живеят царски тук с британските пенсии.
Никой ли не ги следи дали са на британския си адрес? Тук аз виждам място за намеса на българските институции.
Първо. Социалното министерство може да провери във всяка държава от ЕС какви са условията за пенсиониране. И да ги обяви на сайта си. По държави. За да знаят българските работници къде да работят и каква пенсия ще получават.Легендарният актьор Антон Радичев на 71 г.: Цакат ни с топла бира, пенсии и заплати!„Мечтая за по-богати българи, за по-големи заплати и пенсии и най-накрая да имаме нормална средна кл…Jul 11 2018skafeto.com

Второ. При фрапиращи разлики България може да повдигне въпроса пред Европейската комисия, пред Европарламента, а ако това не помогне – пред Европейския съд за правата на човека. Може на тази база да се спечели дело, да се изгради казус, който да стане задължителен за всички страни членки.
Според мен не е честно да работиш в страна от Европейския съюз, да си мобилен, а когато дойде време да се пенсионираш, пенсията ти да не е мобилна и да има дискриминация по местоживеене.
*Анализ на доц. д-р Банчо БАНОВ
**Авторът е финансов анализатор
Източник 168chasa.bgИзненада за всички пенсионери. Ето какво готви държавата за пенсиите през 2019 годинаПенсиите, образованието и здравеопазването ще бъдат най-големият приоритет на правителството през сл…May 12 2018skafeto.com


loading...