Регистрацията на превозните средства да излезе от КАТ и да отиде в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.
Това са част от текстовете, които подготвя министерството на транспорта в новия Закон за пътните превозни средства, съобщи за „24 часа“ зам.-министър Ангел Попов.
„Автомобилна администрация“ ще прехвърли тази услуга на частни пунктове. Няма да се прави конкурс, а ще се пише методика и тежки изисквания, на които да отговарят те. Целта на цялата тази сериозна промяна е да се приключи с опашките в КАТ.
На ден в София минавали за регистрация и пререгистрация близо 900 автомобила.
„Ако се разпределят в например 10 пункта, това ще премахне опашките„, казва Попов.Експерт предупреди всички шофьори – ако имат само „Гражданска отговорност“, ги чакат сериозни проблеми в следващите дни„Дъждовете са природно бедствие. То се покрива, ако колата има каско“, поясни Ивета Кунова, председа…Jun 28 2018skafeto.com

Твърде възможно е регистрацията на колите и последващата пререгистрация при продажба да се поемат от пунктовете за технически преглед, ако се дооборудват, допълва той.
Още един проблем е причина да се отиде към това решение. Има нова евродиректива, която казва как да минава на преглед превозното средство при първоначална регистрация, след което се издава един стикер и едно удостоверение за техническа годност.
В момента в България се издават два знака – единият от МВР, другият от Министерството на транспорта, казва Дамян Войновски от „Автомобилна администрация“.

„Ние сме организирали изпълнението на тази директива, а МВР, за да го направи, трябва да вкарва милиони левове за обучение, оборудване, за спазване на изисквания. Не е целесъобразно държавата да инвестира двойно за едно и също“, казва Войновски.
Предвижда се при регистрацията автомобилът да минава първоначален преглед и да му сложат номера. А след 72 часа примерно да получи и електронния талон с пратка на посочен от собственика адрес. Така че всичко ще се извършва на едно място.
Предвижда се и електронна услуга, при която собственикът на автомобила ще може предварително да попълни данните, да заяви в кой пункт иска да мине регистрацията на колата му, да може да си запази и час.

Премахва се и регионалната регистрация, всеки ще може да се яви в който иска пункт в страната. Това пък води до промени при регистрационните табели. Ще се махат регионалните обозначения в табелите, тоест буквите, които обозначават от коя област е автомобилът – примерно СВ за София, ЕВ за Габрово, РВ за Пловдив, КН – за Кюстендил и т.н.
Според зам.-шефа на „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски регионалното обозначение ще се замени с произволни букви и цифри. Така пунктовете ще могат да държат на склад номера и ще ги слагат веднага. Тъй като системата, в която се въвежда регистрацията е национална, няма значение къде ще бъде направена.

Новото при електронния талон е, че той ще бъде един, но с чип, в който ще има цялата информация за автомобила, включително и нарушенията. В момента талоните са два – малък и голям, което създава проблеми на шофьорите, когато пътуват зад граница.
Например в Гърция и Унгария не признават малкия талон и за да няма неприятности с властите, българите трябва да си носят в колата и големия талон.
В чипа на талона ще има служебна и информация за общо ползване, до която да има достъп службите на другите държави. Вече е готов прототип на електронния талон, за изработването му ще се обяви търг.

Всичките тези промени трябва да станат факт до 7-8 месеца, най-много до една година, казва зам.-министър Попов.
Другата голяма промяна е целият контрол на пътя – включително на камиони, автобуси и таксита, да мине към КАТ. Министърът на транспорта Ивайло Московски лансира тази идея още от предишния си мандат, но явно сега има политическата подкрепа, тъй като преди дни премиерът Бойко Борисов също се изказа в този дух.
Идеята е инспекторите на ДАИ да не спират камиони и автобуси на пътя за проверка на тахографи, документи, а това да прави КАТ. Автомобилната администрация пък ще прави проверките в превозваческите фирми.
Източник dnes.bgГотвят ни нова голяма тесла: КАТ прибира книжките на шофьорите, ако не са преминали този специален курсШофьорските книжки на младите водачи ще бъдат прибирани, ако те не са преминали курс по „екстремно ш…Jun 19 2018skafeto.com


loading...