увеличение на пенсиите

Преизчисляването на пенсиите на работещите пенсионери вече ще се прави по служебен път от Националния осигурителен институт. Това е разписано в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която е качена за обсъждане.
Националният осигурителен институт вече ще преизчислява пенсията служебно, ако пенсионерът подаде заявление по образец с това искане. Това става ясно от изменение и допълнение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която е публикувана за обществено обсъждане.
По този начин преизчисляването на парите за старини ще се случва ежегодно. Изменението ще засегне над 289 хиляди работещи пенсионери. По предварителна оценка през настоящата година се очаква новоотпуснатите пенсии да бъдат 70 000.Важно за всички: Въвеждат три промени във формулата за изчисляване на пенсиитеОт тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за п…Jan 3 2019skafeto.com

С промяната се цели намаляване на административната тежест за възрастните, като подават само едно заявление. До момента всеки път, когато искаха пенсията им да бъде изчислена на ново те подаваха заявление.
В нормативния акт е залегнало още и промяна на начина за изчисляване на индивидуалния коефициент при новоотпуснатите пенсии. Новата методика предвижда той да се изчислява на базата на месечни съотношения, в които се взима предвид осигурителният доход на лицето за месеците положен труд. При зачитане на осигурителния стаж отпадат трите най-добри години до 1999 г. Процентът, по който се изчислява всяка година осигурителен стаж е 1,2.Глас народен: Докато ни вдигнат пенсиите, ще измрем! Тежко и горко на обикновения българинКаква щедрост от страна на господин премиера. От първи януари ще вдигнат заплатите с цели 10%. Браво…Oct 1 2018skafeto.com

loading...