29-годишна жена е станала жертва на нов тип телефонна измама – за рефинансиране на банкови кредити. Това съобщиха от ОДМВР – Шумен. За нова схема на телефонна измама съобщила в полицията вчера 29-годишна жена от Нови пазар. Тя била въведена в заблуда след обаждане по мобилен телефон преди няколко дни, предава агенция Фокус.
Обадил й се мъж, който се представил за финансов сътрудник към банкова институция. Обяснил, че фирмата, в която работи, предлага няколко услуги, между които съдействие за рефинансиране на банкови кредити или съдействие за теглене на заеми от банкови институции. Непознатият попитал жената дали има парични затруднения и след като получил положителен отговор, казал, че ще съдейства.Ало измамници с нов удар – 53 хил. лева и златоЯвно жертвите на ало измамници не са само възрастните хора, защото от време на време тяхна цел става…Jan 9 2019skafeto.com

Последвали няколко допълнителни обаждания, в които той поетапно разбрал в коя банка има кредит и какъв е размерът на задълженията на младата жена. След като му дала ЕГН, приела обаждане от „финансовия сътрудник“.
Мъжът обяснил, че е проучил кредитното й досие и че ще съдейства да се рефинансира кредитът й, като за случая е необходимо да изтегли по-голяма сума. Трябвало да заплати само 280 лева за услугата. Парите трябвало да бъдат преведени на името на една от служителките във фирмата. 29-годишната превела исканата сума. След това получила повторно обаждане, в което й било казано, че е необходимо да преведе още 900 лева.

Парите щели да седят замразени по нейната сметка като гарант и ако има закъснение по обслужване на кредита, вноската ще бъде погасявана с тях.
На името на същата „служителка“ били преведени още 900 лева. 29-годишната жена от Нови пазар чакала да й бъдат пратени документите за одобрение и рефинансиране на кредита. След като не ги получила, вчера подала сигнал за измамата в полицията. По случая е образувано досъдебно производство. Отново напомняме на хората, че трябва да бъдат изключителни внимателни и предпазливи, когато приемат телефонно обаждане от непознат.

В никакъв случай да не предоставят лични данни и информация с какви парични средства разполагат, къде живеят и имат ли спестявания.
„Измамниците са доста ловки и използват всяка казана неволно дума по време на разговор като своя информация. Искат ли ви пари по телефона – бъдете сигурни, че става въпрос за измамна схема. Ако получите обаждане от непознат, който иска пари от вас по различен повод прекъснете връзката, свържете се с ваш близък и го информирайте. Ако не успеете позвънете на телефон 112 или на дежурните телефони в полицейските управления“, посочиха от ОДМВР – Шумен.Внимание: Фалшива томбола събира банкови данни от името на „Български пощи“Фалшиви съобщения се разпращат от името на „Български пощи“, алармира дружеството.
В ММS-ите фигурир…
Jan 31 2019skafeto.com

loading...