археологическа находка на италиански монети в Русокастро

Ценна находка бе открита при археологическите дейности на крепостта Русокастро в Бургаско, съобщава Десант.нет. Тези дни, сред руините на някогашния средновековен замък, изследователите попаднаха на три сребърни венециански монети в много добро състояние.

От бургаския музей уточняват, че това са грошове, известни с името „матапани“. Две от тях са отсечени при управлението на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 – 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 – 1328 г.). Но третата монета е с налеп, което прави трудно да се определи при управлението на кой венециански владетел е отсечена.

Няколко интересни факта за венецианските дожове, чиито монети са открити в Русокастро

След разпада на Латинската империя през 1261 г. Раниеро Зено провежда внимателна и хитра политика с Византийската империя, в резултат на което се стига до подписване на мирния договор от 1268 г., възстановил търговското първенство на Венеция в Леванта.

Откриха венециански монети при разкопките на замък в Бургаско
Джовани Соранцо пък бил закален в боеве воин, прекарал много години в сражения на сушата и по море. Въпреки това, по време на неговото управление Венеция практически не е водила война и икономиката й процъфтявала. Годините на неговото властване се смятат за един от най-спокойните периоди от венецианската история.

Докато Соранцо е дож, на 10 януари 1315 г. във Венеция се състои първата в историята регата, която се провежда и до ден днешен на Канале гранде в първата неделя на октомври. Тя е известна като „Storica regatta” – «Историческата регата».
Откриха венециански монети при разкопките на замък в Бургаско

Какво има изобразено на монетите?

От едната страна на монетите е изобразен Исус Христос, седнал на трон, а от другата – св. Марко, покровителят на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга дръжка.
Откриха венециански монети при разкопките на замък в БургаскоВ момента ценните монети се почистват в реставрационно ателие.

Те са открити при проучването на монументална сграда с все още неизяснена функция, която е локализирана през настоящия археологически сезон в Русокастро, съобщават от екипа, който провежда разкопките, ръководен от директора на Регионален исторически музей – Бургас д-р Милен Николов.

Проучванията на средновековния град Русокастро са финансирани за поредна година от Община Камено и Министерството на културата.Топ 10 на най-красивите градове в света за 2019От всички градове на света има много, който си заслужават да се посетят поради една или друга причин…Jul 30 2019skafeto.com

loading...