Двете международни модни къщи, Версаче и Coach, се сблъскват с политическата чувствителност в Китай в рамките на едно денонощие.

По-малко от 24 часа след като Версаче се извини за своите тениски, които поставиха под съмнение политиката на „Един Китай“, американският моден бранд „Coach“ се изправи пред същата ситуация.

През уикенда в интернета се разпострани снимка на тениска, за която се твърди, че е продадена от Coach. На нея Хонконг и Тайван са изписани като държави, а не градове, което доведе до гневни реакции от китайските потребители, които призоваха за бойкот срещу американската марка.

Версаче и Coach успяха да ядосат Китай в рамките на 24 часа
Тениска на Coach, която изброява Хонконг като държава, Снимка: Weibo

Посланикът на марката, китайският супермодел Лиу Уън (Liu Wen), заяви в днес в китайската социална мрежа „Уейбо“ (Weibo), че ще прекрати партньорството си с марката, защото „сериозно нарани чувствата на китайския народ“.

От американският бранд все още не са коментирали по случая.

Ден по-рано с Версаче се получи същият неприятен казус. Тениските на модната компания отново изброява Хонконг и Макао като държави, въпреки че според Пекин и двете са специални административни региони на Китай. В неделя Versace се извини в официално съобщение в Уейбо с коментара „грешен дизайн“. Тениските бяха свалени от рафтовете на 24 юли и бяха унищожени, добавиха от компанията.

Към протестите в Хонконг се включиха днес и държавните служители (ВИДЕО)Днес държавните служители също се включиха към протестите в Хонконг. Спорен законопроект предизвика …Aug 2 2019skafeto.com

Версаче и Coach успяха да ядосат Китай в рамките на 24 часа
Тениска на Versace, която изброява Хонконг и Макао като държави, Снимка: Weibo

Ситуацията с Coach и Версаче са само последните от поредицата погрешни стъпки от страна на чуждестранните компании в Китай. Миналата година реклама на Dolce & Gabbana, която показва китайски модел, борещ се да яде спагети и пица с клечки, предизвика възмущение и бойкот на продуктите си от китайските граждани.

По-рано тази година Leica Camera AG бързо се дистанцира от промоционалното си видео, което предизвика обратна реакция срещу компанията в Китай за частично съсредоточаване върху студентските протести на площад Тиананмън през 1989г.

Противоречието с тениските се появява в чувствителен за Пекин момент. През последните няколко месеца в Хонконг се вихрят мащабни протестни действия срещу Пекин. В пика на протестите през месец юли по хонконгските улици излязоха над два милиона души, противопоставящи се срещу спорния законопроект, който дава право на властите на мегаполиса да екстрадират лица обратно в континентален Китай. Според тях Пекин ще преследва по този начин своите политически опоненти.

Мис Китай идва в БългарияМис Китай 2018 идва в България на планирано посещение от 1-10 септември тази година. Роузи Джу Син (…Aug 3 2019skafeto.com

През този уикенд демонстрациите се разпростряха по централните улици на града и стигнаха до международното летище, което е третото най-натоварено в света по отношение на международните пътници. Демонстрантите молеха пристигащите чужденци за отразяване на протестите, както и международна подкрепа в борбата срещу тоталитарния режим в Пекин.

Китайският посланик на Versace Ян Ми (Yang Mi) – актриса, известна с китайските телевизионни сериали „Вечна любов“ и „Tiny Times“, заяви в неделя, че е прекратила отношенията си с италианската модна къща.

Причината е, че модната къща е навредила на суверенната и териториалната цялост на Китай. Дизайнерът на Versace Донатела Версаче се извини в публикация в Instagram в неделя за „злощастната грешка“.

Китай настоява САЩ и Запада да не се намесват в делата на ХонконгВ петък Китай настоява САЩ и някои други западни държави да спазят ангажимента си и да спрат да подк…Aug 5 2019skafeto.com

loading...