биокозунаци

Великден вече чука на вратата и трескавата подготовка за празниците кипи. Вече много български домакини предпочитат да си купят козунак, вместо да го приготвят вкъщи. А напоследък изключително модерни станаха така наречените „биокозунаци“.

Внимание! Такова нещо не съществува! За това предупредиха експерти от бранша, както и от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

„Биокозунаци няма. Сертифицирани фирми, които произвеждат такъв продукт – също. По-заможните хора си купуват в навечерието на Великден такива сладкиши. Предимно от интернет. Мислят си, че плащат повече пари за здраве. Но всъщност става въпрос за една огромна биоизмама“, заяви Мариана Кукушева, председател на Браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, пред вестник „Труд“.

Тя поясни, че празничният сладкиш трябва да съдържа бяло пшенично брашно, мая, захар, яйца или яйчен меланж, прясно или сухо мляко. Освен това добрият козунак трябва да има има голям обем, но е лек.

Кукушева освен това изрично препоръчва да не се купуват от най-евтините козунаци. В момента някои стрували колкото една кифла, което показва, че не се доближават дори до ниското качество.Започна се! Прекупвачи вече надуват цените на агнешкото за Великден. Бусове шарят из селата и…Българинът трудно може да си представи Великденската трапеза без традиционното агнешко печено, комби…Mar 9 2017skafeto.com

От БАБХ пък разкриха, че на места се продавали дори „еко“ и „веган“ козунаци

Цените им в някои специализирани магазини са от 9 до 20 лева на килограм. Но от БАБХ твърдят, че такова разделение изобщо не съществува. В съдържанието на биокозунаците често пише, че няма мая, глутен, подобрители и консерванти.

Вместо това на показ са извадени модерните съставки, като яйца от свободни кокошки, кафява тръстикова захар, балкански мед, масло от родопско краве мляко, брашно от лимец.

В специализиран магазин пък обясниха, че екокозунакът е съвсем „друга бира“. Той пък бил от кафяво брашно, хималайска сол, кафява захар и български яйца, а също бил приготвен на ръка, а не от готова смес.Готвят ни нова тесла: Цената на хляба хвръква за Великден, плащаме повече и за…Предстоящото драстично увеличаване на цената на природния газ с близо 30 на сто ще удари джоба на бъ…Mar 29 2017skafeto.com

loading...