Trump_Vietnam_State_Dinner_1024x630
Доналд Тръмп на официална вече по време на посещението си във Виетнам през 2017г.

Виетнам вероятно ще трябва да се готви за тарифи от администрацията на Тръмп. Ситуацията тук обаче се различава с Китай по няколко ключови фактора.

Докато ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай привлича вниманието на света, Виетнам тихо извлича ползите. През този период страната се превърна в алтернатива за компаниите, които искат да диверсифицират своите вериги за доставки и да се защитят от нарастващата политическа несигурност в Китай.

Виетнам, една от най-бързо развиващите се икономики в света, отвори пазара си през последните години, присъединявайки се към пакта за „Цялостно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско сътрудничество“ (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership или CPTPP).

По време на разгара на търговската война между САЩ и Китай Виетнам успя да привлече многобройно международни компании, които се оттеглят от Китай. Наскоро страната сключи също споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

Търговският излишък на Виетнам на стоки със САЩ нарасна от 32 милиарда долара през 2016 г. до 40 милиарда долара през 2018 г. До юни тази година той се е увеличил с 39 процента.

Администрацията на Тръмп забеляза тази тенденция и заяви, че Виетнам е „дори по-лош от Китай“. Отбеляза също, че ще работи за намаляване на „неустойчивия търговски дефицит“.

Имайки предвид начинът на действие от страна на Тръмп при търговските баланси, Виетнам трябва да се подготвят: Тарифите идват! Но има два проблема с този начин на действие. Първо, търговският дефицит остава лош начин за оценка на търговските отношения. Второ, прилагани към Виетнам, действието излага на риск ключовите цели на САЩ спрямо Китай.

Китай настоява САЩ и Запада да не се намесват в делата на ХонконгВ петък Китай настоява САЩ и някои други западни държави да спазят ангажимента си и да спрат да подк…Aug 5 2019skafeto.com

Що се отнася до търговския баланс, основна причина за скорошния растеж на търговския дефицит е вероятно изнасянето на стоки от Китай през Виетнам. Това е процес на повторно етикетиране или извършване на минимални изменения на стоки в трета страна. Целта е една: да се избегнат тарифите.

Процесът от години притеснява политиците във Вашингтон. Данните за прехвърлянето са непълни, но има доказателства, че фирмите, които искат да избегнат тарифите на САЩ, използват Виетнам като междинна точка. Проблемите с процесът сега се заплитат в спора между двете най-големи икономики в света и Виетнам може да попадне в кръстосания огън.

Във Вашингтон обаче съществува и друго мнение. Високопоставени политици смятат, че неконтролиран Китай представлява голяма заплаха за сигурността на САЩ.

Китай постави нов рекорд с архитектурно чудо (ВИДЕО)Китай постави рекорд като пусна нов, тип „висящ мост“ в град Баодин, провинция Хъбей. Мостът е с общ…Aug 4 2019skafeto.com

Силните отношения между САЩ и Виетнам могат да се счетат за стратегически по отношение на балансирането на китайското влияние в региона.

За тази цел Виетнам беше включен в съставянето на търговско споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство, оглавявано от САЩ (понастоящем CPTPP без САЩ). Една от основните цели е утвърждаване на политически и икономически партньорства със страни в региона. Точно през 2016г. САЩ прекратиха и оръжейното си ембарго върху Виетнам. Скоро след това предоставиха патрулни лодки на виетнамската брегова охрана. От своя страна Виетнам внимава за влиянието на северната си съседка в Южнокитайско море и е развил връзки за сигурност с регионални сили като Индия и Япония.

Виетнам може да не е идеалният партньор, разбира се. Това е еднопартийна държава, която ограничава несъгласието и управлява контролирана икономика с държавни предприятия. Има същите симптоми, които притесняват американските политици по отношение на Китай.

Въпреки че е малко вероятно администрацията на Тръмп да пощади Виетнам, САЩ трябва да има предвид, че трябва да работи конструктивно с азиатската страна. Това може да стане чрез ангажиране с правителството на Виетнам относно регионалната политика за търговия и развитие. В същото време да се предоставя възможност за обсъждане на общи проблеми относно Китай. Подобен подход би намалил погрешното фокусиране на президента Тръмп върху търговския дефицит и би доближил Виетнам до американската орбита.

Версаче и Coach успяха да ядосат Китай в рамките на 24 часаДвете международни модни къщи, Версаче и Coach, се сблъскват с политическата чувствителност в Китай …Aug 12 2019skafeto.com

loading...