Новини

Внимание, важно за всички: Зимата ни бърка в джоба поне с 2000 лева. Ето кое отопление излиза най-изгодно

Внимание, важно за всички: Зимата ни бърка в джоба поне с 2000 лева. Ето кое отопление излиза най-изгодно

Зимата вече почуква на вратата, но дори преди да е започнала и да сме се оказали заобиколени от снежни преспи и декори, отоплителният сезон вече започна. Отново на дневен ред излиза въпросът с колко ще олекне семейният бюджет, след като платим чинно сметните си за ток, парно, дърва, въглища и газ – основните варианти, с които българинът отоплява дома си.
Колко ще ни струват различните видове отопление през зимата, показа проверка на Нова телевизия. Прогнозираните цени за киловат/час отопление са 9,6 ст на парно, 22,7 ст на ток, 5,3 ст на дърва и 8,8 ст на газ. В средния случай отопление на 3-стайно панелно жилище на 1 етаж, с топлоизолация и PVC-дограма, излиза около 902 лв. за целия сезон на парно (без топла вода), над 2000 лв. с печки на ток, около 700 лева с климатик, 678 лева с дърва и въглища или около 880 лева на газ. Това показват сметките на енергийния експерт Еленко Божков.
Така твърдото гориво остава най-евтиният вариант, макар в началото на есента да има недостиг на дървен материал. Сметките обаче са направени при цена на дървата около 80 лева за кубик, а в началото на есента на много места тя вече надхвърля 100 лева. Нараства и цената на въглищата. Причината е, че много хора се запасяват в началото на есента, очаквайки тежка зима като предишната. Средно на едно домакинство са нужни около 5 кубика дърва за сезона. Това обаче почти сигурно ще остане най-евтиният начин за отопление.Ясновидецът Едгар Кейси отсече: Зимата на 2018-а ще бъде страшнаЕдгар Кейси е един от най-прочутите ясновидци на 20 век. Той е американец и прави редица предсказани…Nov 5 2017skafeto.com

Конкурентно може да е използването на климатици от висок клас, но всичко зависи от първоначалната инвестиция.

Най-евтини, но и най-големи консуматори на енергия са т.нар. „духалки”, чиято цена е до 60 лева. Малко по-скъп е вариантът с маслен радиатор. При такова отопление сметките за ток могат да станат огромни.
Климатиците са далеч по-скъпи, като цената им достига отвъд 1000 лв., но според търговците нов уред се изплаща чрез сметките в рамките на 2-3 отоплителни сезона. Проблемна е ситуацията, в която климатикът не е достатъчно мощен за големината на помещението или е по-стар и съответно няма висока енергийна ефективност. В тези случаи сметките растат. Вариантът с централно отопление е незаобиколим за много хора в градовете.
Сметките обаче показват, че и тази година този вариант е по-скъп от дървата и тока. Когато обаче прибавим и сметките за топла вода и осветление, използването на централно отопление вече излиза теоритично най-изгодно.
Сметките за парно обаче се увеличават допълнително, когато някой в блока краде отоплителна енергия от сградната инсталация, припомни Божков. Независимо от конкретния метод на отопление на нашето жилище цените при всички случаи нарастват, ако стените му са тънки, няма налична топлоизолация, дограмата на прозорците е стара или съседните жилища (когато говорим за блок) са необитаеми.
Заб. В зимния бюджет не са включени други разходи като закупуването на нови зимни дрехи или зимни гуми за автомобилите.Климатологът Георги Рачев направи ранната си прогноза какво ще е времето около Димитровден и през зиматаКлиматологът доц. Георги Рачев напоследък се утвърди като един от хората, чиито прогнози за времето …Oct 10 2017skafeto.com

loading…


Copyright © 2016-2017 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Известната ясновидка Теодора Стефанова в момента е в България за представянето на новата си книга…
error: Съдържанието е защитено!