Първият сняг в населено място у нас ще падне на 15 ноември. Това съобщи пред ежедневника „България днес“ метеорологът Петър Янков.
„На 15 и 16 ноември ще вали сняг в Западна България. За разочарование на земеделците и любителите на зимни спортове няма да се образуват сериозни снежни покривки. В края на следващия месец ще завали и над останалите части на страната, но няма да е нищо сериозно“, коментира Янков.
Преди седмица сняг заваля в Рила, Стара планина и Витоша, но на голяма надморска височина. „Бъдете спокойни – зимата няма да дойде до края на годината. Чак през януари ще стане много студено, а най-много снеговалежи ще има през февруари догодина. Първата половина на зимата ще е мека и топла. През ноември температурите ще варират около 10-15 градуса“, гарантира метеорологът.Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза: Задава ли се нов ледников периодПреди няколко дни НАСА разпространи притеснителната информация, че ни очаква нова ледникова епоха. С…Oct 26 2018skafeto.com

Той се позовава на дългосрочни прогнози, чиято познаваемост е около 65%, но все пак дава представа за очакваното време през сезона.
След температурните рекорди през почивните дни топлото време продължава и тази седмица. До четвъртък в страната ще нахлува горещ въздух от циклон, който се образува над Италия. Температурите ще достигат почти 30 градуса през следващите дни. Във вторник от запад облачността ще намалее, вятърът ще остане югозападен. Температурите ще са високи – в по-голямата част от страната максималните ще са между 24 и 29 градуса, а минималните – 10-15 градуса.

В неделя максимална температура от 29,3 градуса бе измерена в Силистра. Според специалистите това е температурен рекорд за датата 28 октомври.
От 70 години насам на тази дата е било най-топло през 1948 година – 28,5 градуса.
„Топли въздушни потоци допринесоха за високи температури на север от Стара планина – Русе, Разград, Ловеч и други“, обясни Янков.
За Русе температурният рекорд от онзи ден е от 28,3 градуса и бие този от 2012 г. За Разград също се отчита върхово постижение с измерените 26,1 градуса при 25 градуса от 1956 г. В Добрич максималната температура на въздуха е била 25,6 градуса и надвишава тази от 2004 г.Климатологът проф. Георги Рачев закри лятото и даде подробна прогноза за зимата в БългарияЗимата в Европа се очертава да е по-топла от нормалното, заяви климатологът проф. Георги Рачев. По д…Sep 17 2018skafeto.com


loading...