След като в събота студената завеса започна бавно да се оттегля от страната и упоритият континентален студ, който се спусна след преминалия средиземноморец №2 за тази есен, бе заместен от топлия воал на Сахара, който ни довлече преминалия леко периферно средиземноморец. Но страната попада в обширна област на ниско атмосферно налягане, която определя и леко нестабилното време и формирането на валежни зони и приземни циклони, пише meteobalkans.com.
Регионалният модел дава точно северозападно от Софийското поле, в района на Западна Стара планина между Софийското и Годечкото поле да се излее най-много сняг и дъжд, до 30 литра.
Но Странджа ще отнеме титлата дъждовен колос на Чепън планина, тъй като спускащият се от север-североизток леден въздух ще изтика средиземномореца над Централна Гърция.
Обширната циклонална област, простираща се от Балеарските острови на югозапад до сърцето на житницата на Европа Украйна, вкарва топло към североизточната част на Балканите.
Внимание: Леден финал на есента! Температурите падат до -20, идват и виелици и сняг до 30 смИдващата зима ще е изненадваща според климатолога проф. РачевПроф. Георги Рачев съобщи пред „Монитор“ и цитиран от агенция Блиц, че тази есен вероятно ще попадне…Nov 10 2018skafeto.com

Изненадващо топлите колоси на републиката са в градовете в Санданско-Петричкото поле, а нагоре по течението на Струма – Благоевградското и Кюстендилското поле, които са си доста мразовити.
Заедно със старата столица бяха носители титлата топли колоси на републиката за 26.11 с по 16 градуса, Софийското поле също постигна заветните 10 градуса, а на Черни връх продължава да духа ураганен южняк.
Впечатляващ леден финал на есен 2018 г.
Началото на края на плахия опит за влажна топла доминация на Средиземно море започна днес преди обяд.
В следобедните часове над Източната Дунавска равнина вече ще е обърнал откъм студената страна – от североизток, към средната и западна част на равнината ще е от изток.
На юг от Стара планина все още южняците ще преобладават. Със спускането на нощта североизточният вятър ще започне да се усилва до над 30 километра в час. С него ще започне да се спуска и студен въздух, който бързо ще обхване Западната и Средната Дунавска равнина, като ще свали градусите във височина до -6.

Това ще е само началото на студеното нашествие, което се очертава да прерасне в ледено в нощта срещу 29 ноември, като по билото на Стара планина ще бъдат отчетени за първи пъти отрицателни двуцифрени стойности на 1500 метра.
Ледено ядро и екстремни зимни условия
Според настоящите сценарии леденото нашествие ще продължи и в четвъртък, като във височина над Западната Дунавска равнина и прилежащия Предбалкан и билото на Западна Стара планина ще падне и под -10 градуса.
Над Видинската и над западната част на Влашката низина ще се образува ледено ядро, чиято температура ще се понижи до -12 градуса, характерни стойности за същинската зима.
Тези толкова ниски температури във височина, гарнирани с леден вятър, който над Източна България и по морето в сряда ще достига пориви до бурен с пориви до 70-80 километра, ще прави усещането не за същинска, а за екстремна зима.

В Западната и Средната Дунавска равнина студът ще се поддържа от леден от умерен до силен югоизточен вятър, който ще се раздуха в сряда следобед и ще спре едва в петък вечер.
Мощната двухилядна снага на Калоферския Балкан с първенеца ще отблъсква ледения вятър заедно със сравнително високия Среден Предбалкан и затова ще духа от югоизток на северозапад.
Но по-скоро доминиращият фактор за това завъртане на вятъра са завихрянията над Влашката низина.
Тези ледени и екстремно зимни условия гарантират най-малко 3 ледени дни за почти цяла Северна България, дори и морето няма да бъде пощадено от ледената прегръдка, а на североизток е възможно да стигнат и до 5 ледени дни, и едва в навечерието на Никулден да отпусне.
Ледени дни – ноември става януари
Софийското поле засега е с почти сигурни 2 ледени дни – предпоследния и последния ден на месеца – 29 и 30.11 с пик на студа в петък сутринта, но и следобед няма да отпусне, максимумът се очертава да остане под нулата.

Ако има облаци, каквито изгледи има за момента, в петък може да не стане повече от -6 -7.
В първия ден на календарната зима студът във височина ще започне да изтънява, но упоритият континентален студ няма да се даде така лесно.
Но все пак е възможно Софийското поле и да поеме от топлия полъх откъм Санданско-Петричкото поле и в събота да поотпусне.
Сандански се очертава да се размине най-тънко от тази обстановка. В сравнение с останалата част на страната, дори и по морето.
Най-студен се очертава петък, когато максималната температура няма да вдигне повече от 5, а сутринта ще е мразовита с минимум от -3.
Повече дъжд, отколкото сняг
Обширната област на ниско налягане се очертава през утрешния ден да формира няколко циклона, валежни зони от които ще достигнат Санданско-Петричката котловина още утре сутрин.Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза: Задава ли се нов ледников периодПреди няколко дни НАСА разпространи притеснителната информация, че ни очаква нова ледникова епоха. С…Oct 26 2018skafeto.com

Единият от циклоните ще опита да ни достигне откъм Адриатическо море, но няма да успее, само валежни зони от него ще достигнат Западна България в ранния следобед и може да се очакват по-обилни валежи.
От югоизток ще си прокарва път друга валежна зона, която ще достига Сакарско-Странджанския край и ще обхване почти целия югоизток.
В следобедните часове се очертава усилване на валежите на запад, особено в Софийско-Трънския край и на северозапад – до Видинската низина.
По-слабо изразени валежни зони се очертава да обхванат цяла Северна България.
На смрачаване, към 18 часа, вече над цялата страна ще вали сняг, с изключение само на част на Пловдивското поле.

 

loading...