През следващите 48 часа обстановката на Балканите ще се влошава, а причината е преминаващ дълбок средиземноморски циклон, който в момента е над Либийско море и за момента дава признаци на блокиране, пише meteobalkans.com.
Но в следобедните часове и привечер на днешния ден ще се устреми на североизток, като ще започне да задълбава – налягането му ще падне на 1006 хектопаскала, подготвяйки решителна атака срещу студения антициклонален гребен, който ще се формира над Влашката низина.
Същевременно във височина ще попадаме в периферията на полярен циклон, който създава объркване при моделите и затова американския дава бързо затопляне от югоизток и по-северно разположение на високия студен циклон.
А европейският държи на по-южно разположение, което означава заснежаване на почти цяла Северна България с до 5-10 см. Причината би била студеният напор на 2 нива – от антициклона приземя и от полярния циклон във височина.
Внимание! Марокански циклон носи сняг до 40 см, а във вторник ни чака нова аномалия с времето (КАРТА)Идващата зима ще е изненадваща според климатолога проф. РачевПроф. Георги Рачев съобщи пред „Монитор“ и цитиран от агенция Блиц, че тази есен вероятно ще попадне…Nov 10 2018skafeto.com

Първи сняг в Западната и Средна Дунавска равнина
На много места ще се създадат условия за значителни валежи от дъжд, а над Западна България и Дунавската равнина валежите за кратко ще преминат в сняг.
Очакваната снежна покривка в Средната Дунавска равнина ще е около 5 см, като по-значителна ще е над Западната Дунавска равнина и Предбалкана, на изток е по-вероятно снегът да се размине, тъй като топлият фронт на циклона ще пробива от югоизток.
Топлото, което напира от циклона от юг ще се засреща със студа от антициклона при южните склонове на Стара планина, като ще се създадат условия за значителни извалявания над Стара планина и Горнотракийската низина.

Локално не е изключено да паднат и по-значителни количество – до над 30 литра – от неделя вечер до понеделник следобед, когато трябва циклонът да се изнесе.
Очакваната снежна покривка в планините е между 20 – 35 / 40 см, почти за ски. За тази област издаваме втора степен за по-интензивни снеговалежи.
Степен 2 (Оранжев цвят)
В Южна и Източна България валежите ще са от дъжд, като в нощта на неделя срещу понеделник не е изключено да обръща и на сняг, но снежна покривка едва ли ще се образува, заради топлия напор.
Циклонът през следващите 48 часа ще се изтегля на североизток, като очакваме да “задълбае“ над Черно море. Очакваните валежи ще са между 40 – 60 л на кв/м.
Страната ни постепенно ще попада все повече под влияние на студеното му ядро.

По същото време очакваме и затопляне над Източна България, като топлото ще напира от югоизток, изтласквайки студения въздух, който ще остане от ледената река, която в момента се е спуснала към България директно от север.
На височина 1500 метра е изстинало до -5 -6 градуса, това са по-скоро декемврийско-януарски стойности, но пикът бе тази нощ и днес в следващите часове студът във височина ще изтънява, но все още ще останем в неговата хватка.
В ранния следобед над Санданско-Петричката котловина ще вдигне до 0-та на 1500 метра, като най-вероятно максималната може да стигне до 9-10 градуса.Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза: Задава ли се нов ледников периодПреди няколко дни НАСА разпространи притеснителната информация, че ни очаква нова ледникова епоха. С…Oct 26 2018skafeto.com

В неделя следобед вече може да се говори за по-осезаемо затопляне във височина, което най-вероятно ще бъде усетено по планините, а долу – в равнините и низините, инверсиите ще задържат ниски температури.
В Софийското поле очакванията са сняг да завали в неделя вечер и през нощта, но според немския модел Икон няма да натрупа повече от 2-3 см.
С повишаването на температурите най-вероятно до вечерта снегът ще се стопи, тъй като топлото от югоизток ще напира.
Очакванията са да вали на около 1-2 градуса и следобед с изтъняването на студа да вдигне до 3-4 градуса.
В понеделник със затоплянето с югоизточния вятър максималните и по Южното Черноморие, а може би и в Горнотракийската низина ще прехвърлят 10 градуса, на северозапад ще е най-студено. Снегът няма шансове, тъй като във вторник над Средната Дунавска равнина през деня ще се стопли до 15 градуса и ще станем свидетели на поредната аномалия с времето.

loading...