Пекин разположи Китайската народна въоръжена полиция в близост до Хонконг

Все повече военни и полицейски части са разположени в близост до Хонконг през последните няколко дни. Какви са намеренията на Пекин и ще се превърне ли ситуацията във втори „Тянанмън„?

Днес хиляди военни развяваха червени знамена на стадион „Заливът на Шънджън“ (Shenzhen Bay) в едноименния град. Какво ще предприеме Пекин през следващите дни, при положение, че разстоянието между централните части на Шънджън и Хонконг е само 20 километра.

Бронирани превозни средства също бяха забелязани на стадиона. Военното присъствие от страна на Китай допълнително потвърждават опасенията, че Пекин може да се намеси, за да приключи 10-седмичните протести в Хонконг.

Държавните медии съобщиха тази седмица, че оборудване на Китайската народна въоръжена полиция вече се асемблира в Шънджън. Народната полиция е под командването на Централната военна комисия към ККП.

Силите за сигурност могат да бъдат забелязани да се движат във формация вътре в стадиона. Извън стадиона също има десетки камиони и бронетранспортьори.

Военни развяват знамена в близост до Хонконг. Пекин ще нахлуе ли?

Два от най-големите вестници в Китай, Жънмин Жъбао (People’s Daily) и „Глобал таймс“ (Global Times), публикуваха в понеделник видеоклипове за сглобяването на оборудването в Шънджън.

Главният редактор на „Глобал таймс“, Ху Сидзин, заяви, че военното присъствие в близост до Хонконг, е знак, че Пекин е готов да се намеси.
„Ако те не се отдръпнат от ръба на скалата, а продължат да тласкват ситуацията по-далеч от критичната точка, силите за сигурност могат да дойдат в Хонконг по всяко време“, коментира Ху.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че американското разузнаване е потвърдило движението на китайските войски към границата с Хонконг.

Китай настоява САЩ и Запада да не се намесват в делата на ХонконгВ петък Китай настоява САЩ и някои други западни държави да спазят ангажимента си и да спрат да подк…Aug 5 2019skafeto.com

„Надявам се всичко да завърши успешно за всички, включително Китай. Надявам се да се приключи мирно и никой няма да бъде наранен или убит“, заяви Тръмп.

Протестиращите за демокрация в Хонконг вече са 10 седмици на улиците, за да защитят своите права и свободи. В своя пик тълпите по улиците наброяваха над два милиона души. По-късно към тях се присъединиха лекари, студенти, преподаватели, полицаи, пожарникари и др.

Военни развяват знамена в близост до Хонконг. Пекин ще нахлуе ли?
Китайската народна въоръжена полиция се разполага в град Шънджън

Хонконг се управлява под правната рамка „една държава, две системи“ след предаването му на Китай от Великобритания през 1997г.

Хонконг позволява далеч по-големи граждански свободи от тези в континенталната част. Протестиращите, от своя страна, твърдят, че тези свободи са ерозирали с нарастването на влиянието на Пекин в мегаполиса.

Протестите, които станаха все по-яростни, доведоха до положение, при което международното летище в Хонконг бе парализирано за два дни тази седмица. Това е най-голямото шествие и знак против управлението на Пекин след предаването от Великобритания преди 22 години.

Към протестите в Хонконг се включиха днес и държавните служители (ВИДЕО)Днес държавните служители също се включиха към протестите в Хонконг. Спорен законопроект предизвика …Aug 2 2019skafeto.com

Китайските военни до този момент не са се намесвали в Хонконг след 1997г. Със сигурност, обаче, могат да се намесят, ако бъдат помолени от правителството на мегаполиса с цел запазване на обществения ред.

Това може да стане по Глава Втора, чл.7 от Закона на Китайската народна република за Народните въоръжените полицейски сили. Според този закон полицията е длъжна да се намеси при безредици, сътресения, тежки насилствени престъпления, терористични атаки и други инциденти, нарушаващи обществения ред.

Военни развяват знамена в близост до Хонконг. Пекин ще нахлуе ли?
Китайската народна въоръжена полиция се разполага в град Шънджън
Военни развяват знамена в близост до Хонконг. Пекин ще нахлуе ли?
Китайската народна въоръжена полиция се разполага в град Шънджън
Военни развяват знамена в близост до Хонконг. Пекин ще нахлуе ли?
Китайската народна въоръжена полиция се разполага в град Шънджън

В рамките на една седмица Пекин вече на два пъти свързва протестите в Хонконг с „тероризъм“. Това дава на Китай правно и морално основание да нахлуе в мегаполиса и потуши размириците, както направи със студентските протести на площад Тянанмън на 04.06.1989г.

Китай ще използва силата си, за да потуши протестите в Хонконг, ако ситуацията се влоши допълнително, тъй като някои протестиращи проявят признаци на тероризъм. Това заяви днес китайският посланик във Великобритания.

„Трябва ли ситуацията в Хонконг да се влошава допълнително? Пекин няма да седи с кръстени ръце и да гледа. Имаме достатъчно решения и власт в рамките на основния закон, за да потушим бързо всякакви вълнения“, каза п
осланик Лиу Сяоминг пред репортери на пресконференция в Лондон.
„Техните ходове са тежки и насилствени престъпления и вече показват признаци на тероризъм.“, допълва той.
 

Версаче и Coach успяха да ядосат Китай в рамките на 24 часаДвете международни модни къщи, Версаче и Coach, се сблъскват с политическата чувствителност в Китай …Aug 12 2019skafeto.com

loading...