Злощастно падналият хеликоптер, в който загинаха двама български военни отприщи политическите страсти. БСП реагира мигновено и заговори за вот на недоверие. Поискана бе оставката и на вицепремиера Каракачанов. БЛИЦ потърси мнението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров по горещите теми. Ето как политикът отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
– Г-н Сидеров, как ще коментирате искането на БСП да внесе вот на недоверие срещу правителството заради двамата загинали в авиоинцидента?
– Опозицията винаги е в правото си да иска вотове на недоверие и да атакува управляващите. Това е демократичната игра на парламентаризъм. Въпросът е обаче, че никъде в изявлението на БСП по повод вота на недоверие не видях сериозни аргументи. Твърденията им приличаха на поезия, която преминава в проза. Но нямаше конкретни факти и данни в подкрепа на искането им, което ме кара да мисля, че БСП просто иска да напомни за себе си. Нищо повече.
– Как тълкувате твърденията на президента Радев, който каза, че много по-рано е предупредил правителството, че може да се стигне до инциденти заради остарялата военна техника?
– Аз винаги съм бил много толерантен към президента Радев. Подхождал съм джентълменски към него, като към млад и неопитен политик.

– Защо смятате, че президентът не е политик?
– Защото той не е политик. Радев влезе с един таран, да използвам това понятие от авиацията, в президентството. Казах му, че съм готов да споделям с него опита си, за да може той да стане държавник. Когато си избран на такъв висок пост като неговия, трябва да имаш държавническо мислене, а не да създаваш разколи във властта, от която си част и да водиш политика, която да дава добър знак във вътрешен и външен план. В момента България стои много добре международно. Правителството направи няколко хода, които са много добре приети, както на Запад от нас, така и на Изток от България. Точно в този момент президентът да атакува правителството не е редно и полезно за страната. Що се отнася до проблемите с остарялата техника, още когато бях журналист съм писал десетки статии за разбиването на българската армия, нарязването на ракетите и унищожаването на военната техника, което беше направено под натиск отвън. Не знам дали тогава Радев е бил генерал, полковник, майор или млад войник, но не съм го чул тогава да каже, че не е съгласен с това, което се случва с армията ни. Козирувал е, марширувал е по плаца и е рапортувал бодро и послушно, но не е изразил критично мнение.Скандал в НС. Бойко Борисов изригна срещу БСП и Румен Радев: Като дойде Путин, ще ви обясни всичко на руски езикПрезидентът Румен Радев не беше трасирал нищо при посещението си в Русия и при разговорите си с Влад…Jun 8 2018skafeto.com

– Президентът почти през ден атакува министър-председателя. Очаквате ли да продължи полемиката между Радев и Борисов?

– Според мен недобри в професионален план съветници напомпват самочувствието на Радев, че той може да стане център на нова политическа сила, която да измести ГЕРБ и дори БСП. Той стана президент с подкрепата на БСП и бе посочен от тази партия, но амбициите, за които чувам за хората около него е той да направи нова формация. Аз съм се борил за Демокрация в България и всеки да може да прави партии, за да се бори на политическия терен. Но в случая Радев е избран с мандат на президент и докато той продължава не е редно да прави политически интриги, които да говорят за амбицията му да създава политическа сила. Радев е длъжен да е надпартиен, да бъде държавник и президент на всички българи. Ако се опитва сега да печели точки с евтина политика, за да може утре да прави политическа сила – това е некоректно, защото не трябва да се използва един висок пост, за да се прави партизанщина. Неговите нападки, които често отправя към правителството трябва да са аргументирани и конструктивни.

– Достатъчно устойчива ли е коалицията ГЕРБ – Патриотичен фронт, за да удържи властта си още 3 години?
– Това, което зависи от мен е коалицията да е устойчива и правителството да изкара мандата си. С тази кауза съм се ангажирал още при формирането на тройната патриотична коалиция. Бях сигурен, че ще вземем добър резултат на президентските избори и го показахме. На парламентарния вот Патриотите станахме трета политическа сила. Аз съм за това да има устойчивост и да се покаже, че добрите неща в обществения живост стават бавно, постепенно, с усилия и пот на челото, а не със щракане на пръсти и гръмки изявления. За това трябва да бъде завършен този мандат и аз ще направя всичко възможно това да се случи. Дори да има смени в кабинета, те не трябва да повлияят на общата политика и на общия път. Колкото до другите участници в патриотичната и в голямата коалиция, те трябва да бъдат питани дали ще издържат теста.
Източник: blitz.bg

С един куршум два заека: Кеворк Кеворкян постави на място и Божидар Димитров, и Красимир КаракачановВидният български журналист Кеворк Кеворкян успя с един кратък коментар да постави на място Божидар …Apr 15 2018skafeto.com

loading...