април

Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на най-типичния пролетен месец.
Очаква се средните му максимални температури да са между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9, съобщи синоптикът Симеон Матев от TV MET и “България он eър”, цитиран от „24 часа“. Валежните периоди през месеца ще са между 4 и 13 април и по Великден – 18 – 29 април.Проф. Георги Рачев ни приземи: До края на март е възможен нов снягТоп климатологът професор Георги Рачев се представи в непозната роля в сутрешния блок на БТВ. Той ра…Mar 18 2019skafeto.com

Месецът ще започне с повишение на температурите след късното мартенско застудяване и те ще бъдат отначало близки, а към 3 – 4 април и над нормата. Към момента може да се очаква по-висока динамика на времето със захлаждане и превалявания между 5 и 7 април.
Средните температури през април ще са с 3° до 4° по-високи от мартенските.
Иначе според народните поверия, ако месецът е дъждовен, годината ще е плодородна. Априлски студ и слана пък вещаят неплодородна година.

Преди да дойде топлият април обаче, последната седмица от този месец ще напомни за променливия характер на Баба Марта. Днес температурите на много места в страната ще минават 20 градуса, но от средата на седмицата започва застудяване. Още във вторник ще се заоблачи и над Западна България ще започне да превалява. В сряда ще превали и в останалата част на страната, като в повечето райони валежите ще са слаби. Температурите ще се понижават и в планините ще вали сняг.

В четвъртък застудяването ще продължи и дневните температури ще са с 10 градуса по-ниски от тези в началото на седмицата, или ще варират от 8 до 13-14 градуса.
През последните дни на март ще се затопли, но сутрешните температури ще са доста ниски – от -2 до 3 градуса, по високите западни полета вероятно ще е и по-мразовито. Ще има и условия и за слани.
Като цяло март тази година протича с температури значително над нормите. За различните части на страната на база средна месечна температура отклонението е от 2 до 4 градуса над обичайното.Прогнозата на проф. Рачев за лятото ще ни разплаче!Известният климатолог проф. Георги Рачев обяви, че „навънка е пролет, истинска 100-процентова пролет…Mar 17 2019skafeto.com


loading...