русия спирт

В ново изследване на научен екип от Уралския федерален университет (УрФУ) в Екатеринбург, Русия е направен успешен опит и е разработена еко технология за преработка на стари гуми с цел производство на метилов спирт – метанол. Той би могъл да се ползва за автомобилния транспорт и авиацията, съобщават от Министерството на науката и висшето образование на Русия.

„Гумите се обработват при температура 700 градуса по Целзий. Получава се газ-синтез, при който с последващата обработка се извлича полезен продукт – метанол“, гласи съобщението.

Ефективното оползотворяване на отпадъците е една от актуалните задачи за много държави. Старите автомобилни гуми са сериозна заплаха за околната среда и рециклирането им е сериозен проблем. Световният обем на този вид отпадъци се оценява на над 10 милиона тона годишно, а в Русия той възлиза на 1 милион тона годишно.

За преработката на гумите учените от УрФУ използват барабанен реактор, в който под високо налягане и температура се получава метанол. Уредът може да преработва по 457 кг стари гуми на час, а производителността на метанол достига 328 кг на час. От него може да се прави формалдехид за производство на полимерни материали. Метанолът може да се използва и като гориво за автомобилния транспорт и авиацията.

Град в Русия бавно потъва под земятаГрад Березники, намиращ се в планината Урал, бавно потъва в земята. Градът, с повече от 150 000 жите…Jul 3 2019skafeto.com

loading...