Новини

В София ври и кипи, народът излиза на бунт заради сделката за ЧЕЗ, анализатор даде много мрачна прогноза за властта

В София ври и кипи, народът излиза на бунт заради сделката за ЧЕЗ, анализатор даде много мрачна прогноза за властта

Целодневен митинг и два тематични протеста под прозорците на Министерския съвет ще тестват днес дали може да се повторят събитията от февруари-март 2013 г. и да бъде гътнато от власт третото правителство на Бойко Борисов насред Европредседатеството. От БСП официално обявиха, че не са организатори на проявите, но ще ги подкрепят, включително с няколко хиляди активисти от страната. На първо място това се отнася до протеста с искане правителството да подаде оставка заради скандала с продажбата на ЧЕЗ, който е организиран от партия “Възраждане”, “Военен съюз” и “Движение за радикална промяна Българска пролет” на бившия депутат Велизар Енчев. Има вероятност лично соцлидерката Корнелия Нинова да застане под прозорците на Министерския съвет. Протест под надслов “Да Му дръпнем шалтера! Оставка!” днес тук организира и внукът на Георги Димитров, който носи неговото име. Няколкостотин души са уверили във фейсбук, че ще подкрепят изявата “Настояваме за: Незабавна оставка на джендър-правителството. Служебен кабинет за прочистване на Бардака. Смяна на Системата. България над всичко! За нов курс и нова власт!”, пише на страницата на събитието в социалната мрежа.

Друг тематичен протест „Да разтуряме кочината”, свиква отново от фейсбук друг журналист – Йордан Мичев, който преди е работел във в. “Земя” и сп. “Тема”. БСП опитва да яхне протеста и да свали правителството с манипулации, че токът ще скача, контрираха от ГЕРБ. “Категорично няма да има вдигане на цената на тока. Потребителите да бъдат спокойни – държавата с всички законни средства ще се противопостави на всяко самоволно искане за увеличение на цената на тока”, заяви вчера депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” специално наблегна, че няма да бъде допуснато повишение на цените на тока, за да се избият лихвите по кредитите за придобиването на ЧЕЗ. Управляващите свикаха вчера извънреден брифинг, след като по- рано през деня Крум Зарков и други депутати от БСП внесоха в прокуратурата 3 сигнала за ЧЕЗ. От ГЕРБ отговориха с тежки обвинения срещу соцпартията в опити да бъде свалено правителството с незаконни средства и с манипулации за вдигане на цената на тока. “Свидетели сме на най-наглото поведение на опозицията, които се опитват да вменят вина на управляващите. Опитват се да яхнат ескалацията”, коментира Николов. “Виждам с изненада, че се организира протест, а всички от опозицията бяха учудени от думите на премиера, че се опитват да свалят правителството. Мисля, че всичко това е очевидно, беше режисирано”, каза още Николов. Той припомни, че БСП веднъж вече е яхнала протест срещу повишаването на цената на водата, сега се готвели да яхнат и този – срещу продажбата на ЧЕЗ. Депутатът определи предстоящия протест като “организиран начин да се свали правителството незаконно”.

„Това е сделка, която се е договаряла между централата на ЧЕЗ в Чехия и кандидатите за купувачи. За това е странно това, че БСП се присъединява към някакъв протест пред Министерски съвет. Още веднъж доказват, че от всяка ситуация опитват да извлекат политически изгоди. В случая вероятно да съборят кабинета“, коментира и Делян Добрев пред БНТ. Освен това се очаква на редовното си заседание днес правителството да приеме решение, с което ще отмени решението си за одобряване на Истанбулската конвенцията от 3 януари. Втора точка на новото решение на кабинета ще е за изтегляне на предложението до парламента да ратифицира документа. Истанбулската конвенция се изтегля, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е нужен по-широк дебат по нейните текстове. Срещу приемането на конвенцията се обявиха БСП и коалиционните партньори в правителството „Обединени патриоти“, Църквата и множество други обществени организации и известни българи също се обявиха срещу документа, рекламиран като защитаващ жените от домашното насилие, а всъщност пробутващ джендър идеологията, разрушаваща семейството и традиционните религиозни ценности. Дали с тези превантивни уверения, че няма да има скок на цените на тока и изтеглянето на Истанбулската конвенция ГЕРБ и коалицията му ще успеят да тушира в зародиш революционните напъни на БСП и левия сектор ще се разбере днес и в близките дни.

„Хубавото от тези скандали е, че видяхме, че има народ. Сега се протестира за всичко. Властта трябва да знае, че свърши спокойствието. Не може група бюрократи да взимат решения за съдбата на народа. Ако не си вземат поука от тези скандали – нищо добро не ги чака“, подчерта в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политическият анализатор Михаил Константинов. „Както са озверели хората, тe с удоволствие биха гласували за нещо ново“, обясни още Константинов.

Забележка: Снимката е от протестите през 2013 г., довели до падането на първото правителство на Бойко Борисов.

loading…Copyright © 2016-2019 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Настъпи пълен обрат по случая с д-р Иван Димитров в Пловдив. Съпругата и децата на…
error: Съдържанието е защитено!