Георги Борисов
Георги Борисов

„Простотията е всеобща. За мен е страшно да слушам нечленоразделни звуци на всякакво ниво. Направо изпитвам физическа болка като гледам упадъка на народа ни. А това е един народ, който вече е абсолютно развален, въпреки че е преживял токова много.“ Това каза пред БТВ поетът Георги Борисов, написал хита „И замириса на море…“Народът ликува заради празния Слънчак, мрежата е в еуфория от бойкотаНародът ликува! Българските потребители във Фейсбук приемат с неприкрита радост и щипка злорадство г…Jul 2 2019skafeto.com

Според него виновник за голямата дистанция между хората и културата е неправилната политика на държавата. За него любимите български думи са „свобода“ и „любов“. Затова и пише за морето, като символ на свободата.

Георги Борисов е автор на една от най-популярните летни песни „И замирисва на море…“ от филма на режисьора Пламен Масларов „Забранено за възрастни“. Всъщност, текстът на песента е само част от неговото стихотворение, а идеята е далеч от това да е само песен преди ваканция. Богатството на езика често го е спасявало от тъмнината на социализма.

„Трябваше да се прикриваме край метафори и измислени сюжети, символи, за да създаваме. Да носим куфари с двойни и тройни дъна, за да можем да се проврем през иглените уши на цензурата. Цензурата беше много жестока. За издаването на една книга със стихове се чакаше по 5-6 години“, спомня си Борисов.

loading...