златен астероид
(c) NASA

НАСА се отправя към гигантският златен астероид „Психея 16“ през 2022 година

НАСА наблюдава близък златен астероид, който съдържа достатъчно от ценния метал, за да направи всеки на Земята милиардер. Психея 16 се намира между орбитите на Марс и Юпитер и е изграден от твърд метал.

Освен златото, загадъчният обект съдържа и купчини платина, желязо и никел. Изчислено е, че различните метали на Психея 16 са на стойност осемстотин милиарда евро. Това означава, че ако го върнем на Земята, това ще унищожи цените на стоките и ще доведе до колапс на световната икономика – на стойност 59,5 трилиона паунда, пише The Sun.

Психея 16 е известна на астрономите от известно време, но неговият потенциал да предизвика хаос на Земята наскоро беше разгледан от ветеран миньор.

Скот Мур, който ръководи компанията Euro Sun Mining, заяви, че самото количество злато в астероида заплашва да хвърли златната индустрия в хаос.

„Титаните на златото“ сега контролират стотици от най-добре произвеждащите златни находища по света“, казва той. „Но 4-5 милиарда унции злато, които довеждат на пазара всяка година, бледнеят в сравнение със наличностите в космоса.“
Четири астероида на курса за сблъсък със ЗемятаТова е сценарий, направен като за холивудски блокбъстър, астероид се насочва към Земята и е готов да…Jul 1 2019skafeto.com

НАСА стартира мисия за изследване на астероида през лятото на 2022 г. Наречена е Мисията на откритията, тя ще пристигне до Психея 16 около 2026 година.

Но донасянето на астероид с такава стойност може напълно да унищожи глобалната ни икономика.

За щастие космическата агенция предприема пътуването за научни цели и не планира да извършва минни дейности.

Той счита, че Психея 16 е оцелял от силен удар между планети, което е било обичайни при формирането на Слънчевата система.

Това означава, че изследването на златния астероид може да ни каже как се е формирало ядрото на Земята и ядрата на другите планети.

Две космически компании – подкрепени от знаменити имена – се подготвят за златна треска след като собствеността на астероидите стана законна през 2015 година.

Deep Space Industries и Planetary Resources са хвърлили око на астероида UW158 от 2011 г., който е два пъти по-голям от Лондонската кула и струва до 4,5 трилиона паунда.
Астероид със силата на 4-килотонна бомба падна в Пуерто РикоАстрономически лаборатории съобщиха, че на 22 юни 10-метров астероид падна в южната част на Пуерто Р…Jun 27 2019skafeto.com


loading...