https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Колоездене
Най-известната черта на Дания – колоезденето е наистина на почит във всеки град и село. Велоалеите опасват целия град, имат маркировка, както и специални светофари. Паркинги за колела има пред всеки магазин, банка и официална институция. Колоездачите са най-пазените участници в движението – винаги им се дава предимство. За датчаните колелата не са само начин на придвижване, а начин на живот. Те се наслаждават на минутите прекарани навън, както и на физическата активност, без значение от времето. Хора на всякаква възраст и работа всекидневно се придвижват с колела – деца ходят на детска градина, шефове на фирми с излъскани костюми всяка сутрин отиват на работа с колело, баби излизат на разходки с велосипедите си. Всеки колоездач тук се гордее с това, че опазва въздуха чист и допринася за по-чиста околна среда.Мама ме научи как банята ми винаги да блести от чистота! Просто е, само трябва да знаете тези гениални хитрости (II част)Миналата седмица ви предложихме няколко гениални трика, с които можете лесно и икономично да поддърж…Jul 31 2017skafeto.com

Хранителни отпадъци
Дания има сериозен проблем с хранителните отпадъци. Над 700 000 тона хранителни отпадъци са изхвърляни всяка година в тази малка скандинавска страна. Преди няколко години една инициатива, обаче, обхваща държавата като пожар, за да се пребори с този наболял проблем. Хранителните магазини започват да продават пресните продукти, които на другия ден няма да са свежи с големи намаления в края на деня, домакинствата са окуражавани да използват по-добре хранителните продукти. Благодарение на мобилното приложение Too Good To Go ресторантите предлагат останали порции от деня на ниски цени.
Разделно събиране на отпадъци
На почти всяка улица контейнерите за отпадъци са за разделно събиране. Общината предоставя специални хартиени чувалчета за събирането на хранителни отпадъци, както и информация за всеки нов жител къде и какво трябва да се изхвърля. Големите предмети като мебели и бяла техника винаги се предават в центрове за стоки втора употреба. Въпреки че обществото е силно консуматорско и вещите често биват сменяни – те никога не отиват на вятъра.

Много кошчета, в които всички си хвърлят боклуците
Централните части на градовете са пълни с кошчета за отпадъци и хората всъщност ги използват! Тук всеки предпочита да задържи боклука си за 2-3 метра и да го хвърли на обозначеното за това място. Обществото държи за чистотата и всеки допринася за това.
Не използват хартия
Няма документ, който да не можете да получите по електронен път. Дори касовата бележка от магазина можете да получите в мобилен вариант чрез мобилно приложение. Хартия се използва колкото се може по-малко от всеки. Каква беше изненадата ми, когато ми трябваше свидетелство за съдимост, поисках го чрез сайта на полицията, а десет минути след това го получих в електронната си поща. Кандидатствате за работа? Всички документи се изпращат в електронен вариант. Датчаните разбират важността на горите и се опитват да отсичат колкото се може по-малко от тях. Ако все пак трябва да се използва хартия за нещо, тя почти винаги е рециклирана. Фирми, които работят с опаковки, също използват рециклирана хартия и картон.

Знание
Може би най-важната част от начина, по който обществото се справя със замърсяването е обучението по такива теми. Децата, освен вкъщи, са обучавани и в детските градини относно чистотата, как да я поддържат и до какви последствия води замърсяването. Групи деца често са извеждани от детските градини в някой парк, за да почистят, а родителите им ги учат да изхвърлят боклуците си на правилното място. Благодарение на това, че всеки бива информиран от ранна възраст, датското общество успява да поддържа чисти и красиви градове, както и по-здравословна среда.
* Статията е на читателката на skafeto.com Катерина НИКОЛОВА, която живее в Дания. Редакцията е готова да публикува и други читателски писма по актуални и значими обществени теми.Прозорците притежават магическа сили да привличат късмет! Ето обаче какво трябва да сложите на тях, за да стане товаМного народи вярват, че прозорците притежават магическа способност да привличат късмет и благоденств…Oct 16 2017skafeto.com