Нова глоба грози всеки, който реши да използва защитени растения за украса или за цялостно правене на букети. Продажбата на тези видове от дивата природа, е незаконно и ще се наказва. Ако бъдат установени нарушения, ще бъдат налагани и глоби, започващи от 100 до 5000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридически, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Повод за предупреждението на екоминистерството е настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя. В следващите дни Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) започват проверки на пазари и търговски обекти за търговия на цветя, които са защитени по Закона за биологичното разнообразие.

Сред забранените за продажба цветя са някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец и др. Те са забранени за бране, изкореняване и продажба, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания.

От ведомството посочват, че брането на тези видове цветя извън защитените находища е разрешено за лични нужди, но не се препоръчва.

loading...