Нинова и Радев

Като икони в запусната черква.
Така висели портретите на Левски в много управленски кабинети според словото на президента Радев пред паметника на Апостола.
Дори робът може да бъде свободен, както може свободният да погуби свободата си…
Бляновете на великия карловец…
Волята за истина е по-силна от всяко униние…
Не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме…
Отличен 5,50 за Иво Христов в писането на литературно есе. *Това написа в свой коментар издателят на агенция „Пик“ Недялко Недялков. Ето и пълния текст на статията му.
„Наистина – умела, мелодраматична компилация между пиесата на Стефан Цанев „Тайната вечеря на Дякона Левски“ и ученическото творчество от конкурсите на фондация „Жива вода“ и нейната създателка Десислава Радева.Изборът между Румен Радев и Бойко Борисов е избор между живковизма и Европа*Докато Бойко Борисов получаваше най-високия държавен орден на Сърбия и беседваше с лидерите на Европ…Feb 18 2019skafeto.com

Аз лично никога не съм се съмнявал, че Иво Христов е добър в есетата и компилациите. За българската политика той е онова, което е Иво Сиромахов за българския шоубизнес. Понякога си мисля, че новата ни Конституция трябва да се състои от статусите на двамата Ивчовци във Фейсбук, както и от речите, които са писали за Румен Радев и Слави Трифонов.
Спор няма – добър е Иво, чевръст, но добре ли е, че слага подобни думи в устата на един военен? Дали някой сериозно вярва, че Радев сам борави свободно с метафори, алегории, синекдохи, литоти, анафори и оксиморони? Че и така излято тече мисълта му, образите му извират в съзнанието от раз, не се налага да чете, всичко е импровизация?

Цялата история, извинете, ми прилича на един смешен епизод от моята биография. Навремето работех в „Труд“ и поддържах иронична страница за попфолк. Майтапех се с чалга певците, а те – от чисто простодушие, се радваха и си мислеха, че им правя реклама.
Любимият ми обект бе циганинът Кондьо. Имаше такъв герой – „Доко, доко“, ако си спомняте. Та от името на Кондьо редовно се съчинявах дълбокомислени коментари по актуални политически, социални, че и философски въпроси. „Моят“ Кондьо цитираше Киркегор и Ницше, разсъждаваше за абсурдите по Сартр, задаваше си екзистенциални въпроси за смисъла/безсмислието на живота по Камю…

И всички много се радваха. Феновете на Кондьо: брей, колко е умен нашият, казА ли им го… Самият Кондьо: ама добре съм го навъртЕл, мале-малеее… Продуцентите на Кондьо: Бравос, да се види, че нашите изпълнители не са простаци…
Та и с Радев май така. Човекът е покорен рецитатор, артист. Някакви други режисьори му пишат репликите, за да минава за умен.
Ефектът обаче е гротесков. Вместо да му изпишат вежди, очи му избождат. Излагат го човека.
А щеше да е далеч по-нормално и красиво, ако просто бе отишъл пред паметника на Апостола, за да сведе глава и поднесе букет. И да помълчи. Както направи Борисов.
Не да държи маниерни речи, стъкмени от чужди мисли – и то пак с инатливо-злобарската амбиция да сваля правителството.“Бившата на Румен Радев с нов мъж: Красивата Гинка на театър с тайнствен мачоБившата съпруга на президента Румен Радев и майка на двете му деца Гинка Кесякова има нов мъж до себ…Feb 7 2019skafeto.com


loading...