https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Първото кино в България, създадено от италианеца Карло Вакаро, може да стане хотел, офиси или заведение. Все още не е ясна обаче концепцията на собствениците – “Кохав дивелъпмънт”, които са купили бившия “Модерен театър” и кино “Цанко Церковски” в София, съобщава вестник „24 часа“.
Красивата някога сграда на архитекта Димитър Начев, която е паметник на културата от местно значение, се намира на бул. “Мария Луиза” №26.
От 15 години тя е скрита от грозна ограда, фасадата и покривът на архитектурното бижу се рушат, а киното е затворено. Сградата е проектирана и построена през 1908 г. специално за кино и тук е показан първият български филм “Българан е галант”. Тя е била дом и на първото звукозаписно студио у нас.

При социализма киното е национализирано, а през 2003 г. затваря завинаги.
Две години преди този тъжен край – през 2001 г., започва приватизацията на фирмата “София филм”. Тогава кино “Цанко Церковски” на улица “Мария Луиза” заедно с още 11 салона в столицата е продадено на германска офшорна фирма. Тя пък след това препродава на инвестиционния фонд “Икуест” на българина Георги Крумов, който пък от своя страна разпродава кината поединично. В култовото кино “Изток” днес се е настанила една от големите търговски вериги, на мястото на някогашното кино “Сердика” се строи шестзвезден хотел.

През 2014 година кино “Цанко Церковски” вече е собственост на “Кохав дивелъпмънт” ЕООД и в капитала ѝ сградата е оценена на 3,2 млн. лв. Дружеството е собственост на “Кена груп” ООД, зад което стоят Кетеван Коблианидзе и Давид Коблианидзе. Давид Михайлович е бившият собственик на мол “Парадайс” и един от най-сериозните днес инвеститори у нас. Молът, който той построи на бул. “Черни връх” в София и свързва с метрото, е вероятно най-скъпият недвижим имот в България. Година преди да закупи първото българско кино, грузинецът Давид Коблианидзе продава мол “Парадайз” на южноафрикански фонд за 252 милиона.

Преди месеци бившето кино “Цанко Церковски” влезе в списъка от 40 сгради – паметници на културата, в центъра на София, които са в аварийно състояние и се рушат. Данните са от проверка на Столичната община в 6 района – “Оборище”, “Възраждане”, “Сердика”, “Триадица”, “Средец” и “Красно село”.
Главният архитект на София Здравко Здравков разпореди проверката след пожара в една от сградите на Царските конюшни в края на юли и след като станаха публично известни намеренията за надстрояване на царската юзина.
След проверката за най-старото кино у нас е било издадено предписание за аварийни действия по фасадата, както и акт.

Пак преди месеци 140 филмови дейци поискаха с писмо до Министерския съвет, Министерството на културата и Столичната община на кино “Цанко Церковски” да бъде даден статут на паметник на културата от национално значение. Освен това те предлагат държавата да предостави друг равностоен терен и бившето кино да бъде опазено. Идеята на творците е средствата за реставрацията да се осигурят чрез европейските фондове.
Сградата обаче не може да си върне старата функция, защото е частна собственост и не попада в обхвата на Закона за културното наследство.

С писмо от 30 октомври 2017 г. на оператора и бивш шеф на Националния филмов център Георги Чолаков до Министерството на културата е внесено и искане за промяна на статута, като се повиши категорията на “национално значение”.
Процедурата по промяната на категорията на недвижимата културна ценност от “местно” в “национално” значение вече е в ход, пише в отговор на Министерството на културата до “24 часа”.
Оттам обясниха, че през 2015 г. са съгласували виза за предварително устройствено проучване за реконструкция и преустройство на сградата в търговски център с магазини и офиси и ремонт на покрива, както и техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект.

На 1 август 2018 г. обаче е отказано съгласуване на прединвестиционно проучване за преустройството на бившето кино поради пропуски в документацията. В писмото до “24 часа” се посочва, че не е направено конструктивно обследване и оценка на състоянието на носещата конструкция на сградата. Не е внесено и архитектурно заснемане.
Месец и половина по-късно – на 17 септември, в Националния институт за недвижимо културно наследство е внесен инвестиционен проект за реставрация на фасадата. Той все още се разглежда, тъй като културното министерство е поискало от собствениците допълнителна документация.

Собствениците: Запазваме киносалона, няма да правим търговски център
Никога не сме искали да правим търговски център, в София има достатъчно молове. Това заяви Давид Михайлович, един от собствениците на сградата на бившето кино “Цанко Церковски”.
“Най-важното в момента е да реставрираме фасадата и да ремонтираме покрива на сградата, който е в лошо състояние. Търсихме архиви отпреди 30-40 години, за да може да възстановим фасадата в автентичния й вид. Готови сме с проект и очакваме одобрение от Столичната община, за да може да започнем реставрацията”, обясни Михайлович.

Направено е заснемане на сградата с 3D лазерен скенер. Проектът включва почистване на графитите, реставрация на каменните облицовки, корнизи и елементи около прозорците, възстановяване на липсващи детайли от фасадата, подмяна на водоотточната система и др.
Относно бъдещите функции на сградата Михайлович заяви, че те все още не са решени. Възможно било тя да стане хотел или офис сграда със заведение. Но в момента приоритет била реставрацията и запазването на цялата външна фасада.
“Малката зала вътре на киносалона ще бъде запазена. Не знам как тя може да функционира ежедневно като кино, защото в София има 14 модерни киносалона. Но тя има историческа стойност и ще я запазим”, категоричен бе Михайлович.
Той увери, че историческото наследство в центъра на София ще бъде съхранено.