Потенциална партия на Слави Трифонов би събрала близо 32% при евентуален вот. Партия на президента Радев пък е още по-нагоре: около 39%.
Двете сумарно формират конституционно мнозинство, тръби радостно агенция „Медиана“.
„Медиана“ е собственост на уважавания социолог Кольо Колев, познат обаче сред публиката като „Червен Кольо“. Не знам дали е справедливо, или не, но така си върви от години.
Следователно нека имаме едно наум.
Две наум е защо изобщо се вкарват в класацията партии, които не съществуват. И е твърде спорно дали ще съществуват някога.
По тази логика „Червен Кольо“ би могъл да отправи запитване „Ще гласувате ли за партия на Лили Иванова, певицата?“. Като нищо Лили ще обере вота на пенсионерите и носталгиците. Може да удари Радев.

А какво ще кажете за партия на Григор Димитров? Или на Мая Манолова?
Политиката е изкуство на реалностите, не на възможностите. Едно обективно социологическо проучване би трябвало да рисува картината тук и сега, според формалните обстоятелства, не според хипотетичните.
Изследването все пак е факт. Нека поразсъждаваме върху данните.
Имам някакво обяснение защо Радев обира народните симпатии и избирателите са склонни да му се доверят. Бившият летец вече спечели с безпрецедентно мнозинство президентските избори, позиционирайки се като алтернатива на статуквото.
Човек, неоцапан от дълъг престой във властта. Честен, нормален, симпатичен в протоколната си недодяланост.
Дали е наистина алтернатива, е отделен въпрос, но логиката е налице: Радев обира целия протестен вот, цялото „ляво“ (разколебано от кадровите скандали около Корнелия Нинова в БСП) плюс парчета от десницата, които искат на всяка цена на отстранят ГЕРБ от власт.Звучен шамар за политиците ни: 32% гласуват за партия на Слави Трифонов, над 38% – за Румен РадевХипотетична партия, оглавявана от ТВ водещия Слави Трифонов, би получила 31, 8% на избори сега, а фо…Jul 11 2018skafeto.com

Защото… така.
Чудя се обаче кой и защо би гласувал сериозно за Слави Трифонов.
Дали това не са същите хора, които ще подкрепят Радев? Дали протестният вот не се цепи на две? Или пък са някакви други…Но кои са те и какво съзират у Трифонов?
Като как, да речем, той се явява антипод на Бойко Борисов, след като двамата години наред бяха първи приятели, играеха карти в кметството, а накрая Слави поиска от Борисов 50% от партия ГЕРБ (по признанията на самия премиер)? И след като му отказаха, обърна палачинката и се превърна в първи ругател на правителството.
Възможно ли е някой да се хване на евтината уловка, че шоуменът е извънсистемен играч, при положение че вече 25 години не слиза от национален ефир, прибира рекламите от целия праймтайм, флиртува в студиото си с политици от всички бои и е на „ти“ с всяка следваща власт? Как става това без да обслужваш правилните хора, неизтребимата олигархия и да си част от омертата?
Наистина ли съществува обществена прослойка, която би поверила държавата в ръцете на татуиран чалга-изпълнител, чието идейно-художествено „творчество“ е допринесло съществено за опростачването на поколения българи?

Как си представя въпросната прослойка следващия ден след парламентарните избори, спечелени от Слави Трифонов? В какво ще се превърне и без това озлочестената България? В чакарака-клуб? Във фитнес салон за анаболови комплексари? В луксозен гараж за ферарита и поршета? В самодейно телевизионно риалити?
Задават ли си изобщо избирателите на Трифонов въпроса как той ще управлява държавата и дали наистина той ще управлява? Как ще се държи с политическите си опоненти? С опонентите и инакомислещите по принцип…
По тази тема аз имам скромен опит. Ще кажете – твърде лично е. Да, но то всичко е лично в този живот.
Преди две години в ПИК публикувахме изказване на музиканта Ицо Петрофф, направено на официална пресконференция в БТА. Петрофф разкри, че Слави Трифонов е бисексуален и навремето с Камен Воденичаров е ходел на „лов за мъже“.

Скандалът бе налице – кой в нашата професия бяга от скандал? Пуснахме го ние, пуснаха го и други медии. Трифонов обаче издивя спрямо ПИК и мен. Забележете – не срещу Ицо Петрофф, който е отправил обвиненията, а срещу изданието, което ги е тиражирало.
В предаването му стартира продължителна и гнусна кампания на окепазяване, нескрити закани и физически квалификации. Прати ми в офиса букет с четен брой карамфили – символен жест на руската мафия, която по този начин предупреждава бъдещите си жертви, че им готви убийство.
Прати ми и кутия „Интимохелп“ със саморъчно послание: „За да си почистиш вагината, понеже предстои да я използвам“.
После, в показания пред полицията, призна, че го е направил, защото е… хомосек*уалист. Има го черно на бяло.
Ще кажете – артистичен пърформънс, скеч.
Дали?
В случая не съм важен аз, важни са типологията, начинът, по който се разправя с противниците си. Криминалното съзнание, в крайна сметка.Историкът Петър Добрев вещае трус в политиката: Слави Трифонов детонира взрив, който ще срути Бойко БорисовБългарското европредседателство завърши с протест на българите в чужбина срещу управлението на Борис…Jul 5 2018skafeto.com

Но какво да очакваме от авера на братята Илиеви от ВИС, който пееше на сватбите им?
С манталитета на мутра ли Слави Трифонов ще води политическите си битки? Това ли я чака опозицията – четен брой карамфили и „Интимохелп“? А медиите, горките медии, които дръзнат да драснат нещо за новия месия?
Така че… опичайте си акъла. Трифонов няма да ви спаси. Ще ви осребри, както прави с всичко и всички. Това е неговата представа за оправянето на страната…
И още нещо. След като толкова го обича народът, след като се къпе в бравурен рейтинг, защо спасителят на нацията се движи с тежко въоръжена до зъби охрана в ескорт от бронирани джипове? От кого и от какво се пази?
Нали уж е просто един телевизионен водещ?
Заслужава си да се помисли.
*Коментар на Недялко НЕДЯЛКОВ
Източник pik.bg


loading...