Вануату

Според статистиката едно на всеки пет деца в отдалечената островна нация Вануату в Тихия океан не е напълно имунизирано. Unicef помогна за постигането на първия търговски договор за доставка на ваксини от безпилотни самолети (дронове)

Едномесечната Джой Ноай се превърна в първото дете в света, което получи ваксина, доставяна от търговската мрежа с дрон на отдалечен остров в южната част на Тихия океан, Вануату, съобщава сайта www.positive.news.

Доставката на ваксината преминава през около 40 километра пресечен планински терен, от залива на Дилънс, от западната страна на острова, към изток, с крайна цел – отдалечения Кукски залив. Общо 13 деца и 5 бременни жени са били ваксинирани от медицинска сестра Мириам Нампил в партньорство между правителството на Вануату и световната организация УНИЦЕФ.

„Малкият полет (с дрон) е голям скок за глобалното здраве“

Малката, разпръсната общност на острова няма здравен център или електричество и е достъпна само пеша или с малки местни лодки. „Малкият полет (с дрон) е голям скок за глобалното здраве“, казва Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Макар че дронове са били използвани и преди да доставят лекарства, УНИЦЕФ твърди, че това е първият път, когато една страна е сключила договор с търговска компания за безпилотни самолети, за да получава ваксини в отдалечените райони.

Ваксините са трудни за транспортиране, тъй като те трябва да бъдат пренасяни при определени температури. Особено предизвикателство са местата с топло време като Вануату, което се състои от повече от 80 планински острова, простиращи се на 1300 км и с ограничени пътища. В резултат на това почти 20% от децата в страната пропускат важни детски ваксини.

„Изключително трудно е да се носят кутии за лед, за да се запазят ваксините хладни, докато се преминават реки, планини, вали те дъжд и т.н. Досега разчитахме на маршрути с лодки, които често се отменят поради лошо време – казва Нампъл.

„Тъй като пътуването често е дълго и трудно, мога да отида там само веднъж месечно, за да се ваксинират. Но сега, с тези безпилотни самолети, можем да достигнем до много повече деца в най-отдалечените райони на острова“, добави тя.

Ваксините бяха пренесени в кутии от стиропор с ледени опаковки и термодатчик. Електронният индикатор се задейства, ако температурата на ваксините излезе от приемливия диапазон.


loading...