диня

На 3-ти август е  Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с диня и надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света!

Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло.

Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калории, разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко.

Поради високото водно съдържание и диуретично действие хората, които имат проблеми с бъбреците, също трябва да внимават с прекомерната консумация на плода.

Последствията от яденето на диня се оказват изумителни: Дори и не подозираме какво се случва с организмаДинята е вкусен и освежаващ плод, който е много често консумиран през лятото. Той съдържа само 46 ка…Aug 22 2018skafeto.com

Съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането и функциите на червата. Подобно на повечето червени плодове и динята съдържа антоциан и ликопен, които спомагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и рак (най-вече на простатата).

Семките от динята са полезни за бъбрецитеМного малко са плодовете, които съдържат толкова вода, както динята. При нея съдържанието на водата …Jul 13 2019skafeto.com

Динята има високо съдържание на витамин C и фолиева киселина. Витамин C е сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания.

Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства.

В зависимост от района в България динята се наричана още карпуз или любеница.

Лекари посочиха кои хора не бива да ядат диняЛятото е сезонът на дините и това е един от най-консумираните плодове по време на жегите.Семките от …Jul 15 2019skafeto.com

loading...