лунно затъмнение

Довечера феновете на астрономията ще имат възможност да наблюдават лунно затъмнение. То ще е частично ( 65% ) и ще бъде видимо от Африка, Европа (включително и България), Южна Азия и Австралия. Затъмнението започва след залеза на Слънцето с настъпване на гражданския полумрак, като Луната ще бъде затъмнена максимално на половина след полунощ.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия (в този ред).

От последното се вижда и, че за да се получи лунно затъмнение е необходимо Луната да е в пълнолуние. За разлика от слънчевите затъмнения, които могат да се наблюдават само от определени части на земното кълбо, лунните затъмнения се виждат от всяка точка на неосветената в този момент част от Земята.

НАСА: На 10 юни ще виждаме луните на Юпитер само с бинокълНай-голямата планета в Слънчевата система Юпитер ще се вижда без телескоп през целия юни, съобщават …Jun 9 2019skafeto.com

Лунните, а също така и слънчевите затъмнения се повтарят в една и съща последователност през всеки 18 години и 11,3 денонощия. Този период се нарича сарос. В продължение на сароса стават 28 лунни затъмнения, но те са разпределени във времето неравномерно. Може цяла година да няма нито едно, а в други две или три затъмнения.

Не пропускайте: Суперлуната на 2019-а е днес, очаква се мега спектакълНай-голямата и ярка Луна през 2019 г. ще се покаже във вторник в 17,55 ч българско време. Това пълно…Feb 19 2019skafeto.com

loading...