Както и се очакваше, още при откриването на новата парламентарна сесия другарката Нинова влетя в пленарната зала, яхнала метлата. А към 1 май вече беше я включила направо на пета предавка.
От една страна, нищо лошо – работата на опозицията е да вика „долу управниците” и „ние сме по-добрите”. В какво са по-добри – в лъгането или в краденето, все още не съм единодушен със самия себе си. Нагледахме им се през тези вече близо три десетилетия и тъй и не мога да си отговоря на въпроса „кой е по-по-най”.
Но на темата – депутатските заплати и техните „ваканцувания”, както отлично го определи един депутат от ДПС. Разбира се, аз ще бъда предпазлив, че да не ме осъдят като един ляв сайт за това, че нарушил здравия сън на другарката Нинова и ѝ попречил да изпълнява пълноценно задълженията си като депутатин. Поради това няма да кажа, че лъже, а просто, че май не е съвсем близо до истината в твърденията си.Корнелия Нинова и Кирил Добрев с тежко душевно разстройство: Искат 220 000 лева, за да се лекуватЛидерката на БСП Корнелия Нинова и заместникът й Кирил Добрев са с тежко душевно разстройство, изгуб…May 2 2018skafeto.com

И за да си вържа докрай гащите, ще се позова на Правилника за организация и дейност на Народното събрание (ПОДНС). Другарката Нинова реве за намаляване на основната депутатска заплата. Но дума не изрича за „неосновната”, т.е. за надбавките. Ами ето какво казва по въпроса ПОДНС.
„Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители, организирани в парламентарни групи, и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група, в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители”.
Преведено на обикновен език, това ще рече, че депутатите получават не три, а пет средни месечни заплати. Теоретично тези любими „две трети” са „за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители”. Да, ама аз два пъти съм бил депутат и съм видял само един колега, който си плати някакъв превод от чужд език, както се досещате, поради незнанието на друг освен българския. А при всички останали тези 66% върху основното възнаграждение отиваха директно в личния фонд „и аз съм човек”.

Така че, когато проплака миналата седмица от парламентарната трибуна за „незаслужените 3500 лева”, които депутатите получавали, другарката Нинова спести част от истината. И не спря дотук.
Пак според ПОДНС за участие в комисиите народните представители получават по 15% отгоре над заплатите си. И тъй като в момента постоянните комисии са 23, средно с по 20 души във всяка една, на практика няма депутат, който да е член само на една. Сиреч добавете още 30% към основното им възнаграждение. Май стават вече 96 процента, нали?
Притурете и надбавките за прослужено време – те са по 1% месечно. И ако един човек има (примерно) 20 години трудов стаж, това си е вече още 20% отгоре. Дали пък не стигнаха 116%?
Другарката Нинова спести и още нещо, този път лично – че като председател на парламентарна група тя се радва, пак според ПОДНС, и на още 35 на сто надбавка. Демек нейният „персонален коефициент” май надхвърля 150% от основната заплата. И така 100 + 150 = 250% от „онези” 3500, за които се възмущава, че са много. И от които иска депутатите да отделят по 600 лева, за да преборят бедността на мнозинството българи.

Ами не знам вие какво мислите, но за мен това си е чиста демагогия. Както и другото – с депутатските ваканции. Вярно е, от една страна, че по продължителност на „ваканцуването” (31 + 10 + 10) българският парламент бие всички останали държавни институции, а май троши и европейски рекорди. Но когато през вече далечната 1990 г. попитах автора на тази идея Гиньо Ганев, светла му памет, защо я вкара в правилника, логиката му се стори желязна: има заседания на парламента, има напрежение на улицата, няма заседания, напрежението спада. И май беше прав. Че комай така е и досега.
Ама то и на това нормалните държави са му измислили лек – изкарват парламентарната дейност от пленарната зала и я вкарват в комисиите. И без това там се подготвят законопроектите, а после пленумът само ги утвърждава или отхвърля.
И това става само с елементарна поправка в ПОДНС – хем парламентът си остава постоянно действащ орган, хем се превръща в наистина действащ. Просто ако комисиите са си свършили добре работата, пленарната зала може да се събира само на (примерно) три сесии, за да утвърди предложенията им.

Да, ама така депутатите от телевизионни звезди ще се превърнат в обикновени работяги. А журналистите няма да има с какво да пълнят иначе скучните си ефири…
И още нещо – така и демагозите ще се лишат от удоволствието да реват колко нищо не вършат депутатите и колко незаслужено много получават за това. Т.е. ще им бъде отнета възможността да произвеждат кьорфишек след кьорфишек. За да надървят електората си колко всъщност са храбри…
Защото, ако не ме лъже паметта, другарката Нинова на два пъти е била част от мнозинство, което е можело да промени ПОДНС. Ама май тогава е било политически неизгодно. За разлика от сега, когато е опозиция.
Ми така си живеем ние в Българията. Когато си на власт, всичко е наред. Паднеш ли обаче в опозиция, всичко е драма.
И така, от демагог на демагога. А накрая се чудим защо маса сънародници избират Терминал 2.
Проф. Драгомир ДРАГАНОВ
Източник retro.bgПостави я на място: Георги Марков разби Нинова, обясни защо Бойко Борисов се прибира тихомълком в България„Опозицията има право да дава своите алтернативи и аз уважавам декларацията на БСП. Уважавам и Корне…May 11 2018skafeto.com


loading...