Новини

Експерт хвърли бомба за трагедията с разбилия се хеликоптер, ясно е какво е правел екипажът преди инцидента

Експерт хвърли бомба за трагедията с разбилия се хеликоптер, ясно е какво е правел екипажът преди инцидента

Чухме от министър Каракачанов, че командирът на машината е 48-годишен. Той е завършил на 25 години. Щом има 600 часа в небето, то значи е правил по 25 часа на година. Това е много малко! Това заяви в „Здравей, България“ Димитър Ставрев от списание „Криле“. „Годишно в другите държави пилотите летят между 160 и 180 часа“, заяви той. „На този етап всяко предположение ще е просто спекулация. Може да се гадае и да се каже, че става въпрос за внезапно спиране на задната перка, т.е. блокиране на вала от двигателя към опашния винт“, предположи Ставрев. „Наистина годините на този хеликоптер са много, но часовете му във въздуха принципно са малко. САЩ например имат летателни машини от началото на 60-те„, добави той. „Тези машини нямат черни кутии. Ще се разчита на показанията на оцелелия техник и експертизите. Шансът е предотвратил взрива“, каза Ставрев.Сензационен обрат с арестувания син на бивш министър, ето какво се реши за инцидента, при който по чудо нямаше жертвиСинът на бившата екоминистърка Долорес Арсенова Калоян отново ще се разхожда с пищов. МВР ще трябва …Dec 28 2017skafeto.com

Версията, че тримата летци, които катастрофираха с хеликоптер в Крумово, са имали в пъти по-малко летателни часове тази година от задължителните 180 потвърди и командирът на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов. До катастрофата нальотът на пилотите Пламен Пантилеев, Стоян Неделчев и бордовия инженер Алексей Каменов бил съответно 17, 18 и 20 часа, уточнява Trafficnews.bg. Индивидуалният нальот е от 180 часа на година за всеки летец. Според стандартите на НАТО 40 часа могат да се извършат на тренажор. В биографичната справка на двамата загинали пилоти, изпратена от МО, бе записано, че те имат над 1100 летателни часа в кариерата си. Забраната за военни полети касае само тренировъчните, а еър полийс и аварийно-спасителните ще се изпълняват при нужда, стана ясно още от брифинга. „Загиналите пилоти – и като хора, и като професионалисти са едни от най-подготвените.
Експерт хвърли бомба за трагедията с разбилия се хеликоптер, ясно е какво е правел екипажът преди инцидента

Пилоти и хора, на които всички са имали доверие. Работили са добре с колектива. Загубата е много тежка – както за семействата, така и за всички техни колеги – те са били предпоставка за спойка за колектива”, заяви командирът на ВВС Цанко Стойков. Той изказа съболезнование на близките на загиналите пилоти Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. След кратка биографична справка на двамата капитани, генералът разказа хронологията на инцидента. Метеорологичната обстановка е била добра, като е имало 10 км видимост и слаб вятър. Изведнъж вертолетът се е завъртял и паднал на десния си борд. Това е бил първи полет за летателната смяна на Пантилеев, трети за смяната на втория пилот Неделчев и четвърти за бордния техник Каменов.

Хеликоптерът е бил ремонтиран през 2016 година, като той е бил приет от ВВС на 08.12.2016 година в базата. Оттогава той е имал 320 летателни часа. Конкретните причини за инцидента ще бъдат изнесени от формираната комисия, която започва работа още днес, каза ген.-майор Стойков. Самата тренировка, която изпълнявала екипажът, била за висене над терен. И тримата са били тренирани, а машината е била подготвена в изправност, с малък авиационен нальот. В момента се анализират възможностите за търсене на друг хеликоптер, който да се включва в гасенето на пожари.
Източник blitz.bgПомните ли Наско, който бе обезобразен от паднал бетон на „Хемус“? Не е за вярване на кого лепнаха вината за инцидентаЯнуарският сняг и лошото време са виновни за инцидент на магистрала „Хемус”, а не институциите, коит…Dec 12 2017skafeto.com

loading…


Copyright © 2016-2017 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Има много техники и тактики за самолечение. Повечето от тях започват с формиране на увереност…
error: Съдържанието е защитено!