Пиши Локо-София

Пиши Локо-София и бегай… Това е поредната конюнктурка из фейса. Както обикновено, придружена с мазохистично аутодафе – какви сме изверги, какви сме тъпаци, срам е тая България за света, уууу, бре, позор… Малка подробност е, че всъщност истинският мемориал в Хирошима не е осквернен. Става дума за една помощна ограда, временно съоръжение, което скоро ще бъде демонтирано. По въпросната ограда и с невъоръжено око се забелязват и други подобни графити, само че изписани с йероглифи.

Откъде да знаем какво пише – може да е нещо от типа на „Тиготика Тигокаха“ или „Ко ши ям“, божа работа, изгубени сме в превода. Номерът обаче е да раздуем инцидента до невероятна хипербола, да обругаем страната, народа, нацията, манталитета, нравите си, да се себеунижим пред света за пореден път.

Да оплюваш България, е национален спорт. Да пишеш доноси, постоянно да жалбоподателстваш до западните посолства, Брюксел, либералните медии…И да ти плащат за това, да се издържаш с отцеругателство. Агентурният апарат на комунистическата Държавна сигурност може само да си гризе ноктите от завист.

Грозната история с убитата Виктория, представена като разследващ журналист, погубен заради работата си, е най-пресният пример. Що толкова мразим България? Нали калта, с която я обливаме, пръска и по нас? Няма ли да е по-честно да решаваме проблемите си у дома, а не да се резилим пред комшиите или цялата махала?

„Господа, в България не бият“, казва насиненият Петко Каравелов на европейски журналисти, докато лежи в Черната джамия, заточен от Стамболов.
В България не бият…

Представяте ли си някой съвременен политик да прояви подобна доблест – да постави държавата пред егото си? Или репортер, или граждански активист – от ония, вечно „битите“, „арестуваните“ и „мачканите“ от властта? Първата им задача е да позвънят в „Репортери без граници“, после чак се сещат да се обадят на близките си…
Измет е това, не са хора.

И всички сме длъжни да изкупуваме греха, че са заченати в тази клета територия, която някога наричахме „родина“.

О, неразумний юроде!

Недялко Недялков, retro.bg

loading...