Имам сън, който се повтаря. Искам да изляза на сцената, но не успявам да го направя. Велко ме подканя, но аз не мога и не мога! Така сънят завършва. Много ми липсва! А как ужасно ми липсва в театъра – нищо не ме удовлетворява.“
Думите са на съпругата на големия актьор Велко Кънев – Дора, пише вестник „България днес“. Само дни след Деня на будителите арт гилдията и публиката ще си спомнят за Велко Кънев. На 10 ноември в Народния театър е премиерата на „Даскал“ – нова версия на Юрий Дачев със Стоян Пепеланов, любимия ученик на Велко, с когото години наред делят гримьорна и възгледи за живота и изкуството. Постановката е респект и поклон към титаничния талант на незабравимия актьор, чийто едноименен моноспектакъл беше сред най-забележителните успехи на родната с цена в началото на новия век.Ицко Финци няма спиране: 85-годишният актьор работи за второ бебе!„Не ме отписвайте, аз продължавам напред, не бързайте да ме пенсионирате. Дори още деца съм готов да…Oct 16 2018skafeto.com

Тогава той разбуни духовете като учителя по литература, който буквално откача сред асоциалните си, апатични и нечистоплътни духом и телом ученици, мразещи целия свят. Един прекрасен ден апологетът на Молиер и Шекспир окончателно превърта и ги изпозастрелва. През 2004 г. цяла София заговори за трагедията на абсурда, режисирана тук от Борислав Чакринов и тиражирана в Европа. В нея Велко извая емблематичен образ на страдащия от опошляването и изпростачването интелектуалец. Из Народния разказваха тогава, че след всеки „Даскал“ Кънев свалял по два килограма на представление. Хората обаче го обожаваха.

„Благодарна съм, че не са забравили Велко. Не искам да прозвучи нескромно, но мисля, че той имаше съзнание за стойността си в театъра като актьор. Дори последните дни, когато само шепнеше, ми каза, че съжалява, че не може да даде още на любимия си театър. Той беше животът му“, споделя Дора Кънева.
Двамата с Велко се запознават в гимназията в Елхово. Тя го забелязва на сцената на самодейния театър. Когато започват да излизат, актьорът е категоричен, че тя му е „предопределена девойка“ още от сляпата му баба. Възрастната жена вместо приказки му пеела песента „Велко дума на Тодора“. С умиление Дора си спомня и първата целувка с актьора.

Животът й с Кънев, който си отиде преди седем години, винаги е минавал в любов. Без изневери, любовници, караници, но и без голямо охолство. С години актьорът карал старата си шкодичка. Много по-късно се съгласил да я „изостави“ и да вземе на старо „Опел“. При едно прибиране към София катастрофира на пътя през Владая. С двамата съпрузи е и приятелят му, при когото отсядат в Халкидики, Гърция. Всички се отървават без драскотина, но колата е смачкана и става единствено за старо желязо. Именно след този инцидент според майката на Велко – Кера, се отключила по-късната страшна онкологична болест на сина й.
„Загубата на гласа му бе най-голямата трагедия за него, това бе основният му инструмент за работа. Дори и без глас обаче той продължи да поставя, да се занимава с театър, не се отказа“, спомня си за силния дух на Велко Дора.Палавият актьор Стоян Алексиев пак се натиска с любовницата (СНИМКИ)Похотливият актьор Стоян Алексиев явно не си е взел поука от грозния скандал, в който се забърка пре…Oct 16 2018skafeto.com

След театъра той най-много боготворял двете си дъщери и жена си. По-голямата Ц Катерина, завършва японистика, омъжва се и заминава за Монреал. Марта пък следва икономика в Париж. Омъжва се за французин.
„Много обичаше внучката София. С нея и на море сме ходили, той постоянно й четеше. Слава богу, видя и на Марта първото дете – Алекс-Владислав. Радваше се, че носи първата му буква в името“, разказва още Дора. Според нея Велко най-много мислел за бъдещето на внуците. „Казваше – не ми се иска тяхното бъдеще да бъде отчуждеността, самотата и студеното живеене. Трябва да запазим топлотата на човешките отношения, без която се губи смисълът на живота, изчезва надеждата“, спомня си Дора Кънева.


loading...