Смяната на главния редактор на в. „Дума“ е била съпроводена с мощен скандал между лидерката на БСП Корнелия Нинова, водещите журналисти от изданието и новия им началник Йордан Мичев, който застана на мястото на ценената от колегите й и от социалистите Таня Джаджева.
Това съобщи агенция ПИК, като се позова на отлично информирани източници от „Позитано“ 20.
Нинова извикала колектива на „Дума“, за да им съобщи, че уволнява предишния главен редактор и назначава нов в лицето на Мичев, който също бил там. Събранието се провело в присъствието на цялото Изпълнително бюро на партията, което традиционно заседава във вторник.Трус! Румен Петков унищожи Корнелия Нинова: Цинизъм е да се катериш към властта по трупове на загиналиПредседателят на АБВ Румен Петков атакува лидерката на БСП Корнелия Нинова в социалните мрежи, ден с…Aug 30 2018skafeto.com

Нинова заявила на Джаджева, че я търпяла две години и е чакала да се справи с вестника, но тя не успяла. Журналистите изслушали обвиненията й, че изданието не е опозиционно, че не задавали неудобни въпроси на ГЕРБ, че не правели разследвания и репортажи за мъката на хората по места, макар изданието да разполага само с една катастрофирала кола, която стои в гаража, и че тиражът на партийния вестник бил нисък.
Всички аргументи на Нинова били остро оборени от доайените на „Дума“ Велислава Дърева и Велияна Христова като абсолютно неотговарящи на действителността и просто като мними обвинения, за да бъде уволнена Джаджева и назначен въпросният Мичев, който се оказал протеже на Кирил Добрев. Самите аргументи на Нинова пък всъщност били неведнъж изказвани аргументи на Добрев, а докато траела цялата презентация Нинова пушела цигара от цигара от бездимните, снабдена с две устройства за зареждане – едно синьо и едно бяло, за да не губи време за паузи между тях.

Именно Кирил Добрев обаче стоял в дъното на неблагополучията на Джаджева след публикуването на нейно разследване за БАН и структури за обучение на политици, които се ръководели от приближени на ГЕРБ. От публикуваната снимка станало ясно, че в тези структури се обучават и членове на БСП, изпращани там именно от Добрев, макар партията да има такава структура, ръководена от Ивелин Николов. Джаджева още тогава била готова да подаде оставка, но била разубедена. Сега става ясно, че причината са били летните месеци, в които изданието щяло да остане без главен редактор до катапултирането на Мичев тази есен.
Мичев пък взел акъла на всички с биографията и изявленията си по време на неговото представяне. Социалистите отдавна знаят, че дейността му в Англия не е успешна, тъй като е откривал и закривал множество локални медии, а всъщност се е препитавал по древния емигрантски начин в обслужващата сфера на заведенията за хранене.

Това изобщо не му попречило да разкритикува работата на журналистите от „Дума“, както е правил и преди във Фейсбук, където нарекъл редакцията гнездо на оси, змии и интриганти, вече заличена от профила му. На техен въпрос как ще работи с такива хора, той предпочел да премълчи въпреки настояването на някои от тях да им се извини за обидите.
Но за сметка на това вдъхновено разказал как малко преди срещата седнал в стола или кафенето на „Позитано“ и се запознал отблизо с проблемите на хората от ръководен кадър на партията в Монтана. Цялото Изпълнително бюро, както и журналистите избухнали в луд кикот, защото въпросният партиец от Монтана бил един от най-големите опоненти на Нинова. Самата Нинова на три пъти се опитала да го прекъсне, но той настървено продължавал, без да разбира, че яко е сгазил лука.

Мичев не пропуснал да обяви, че той се е учил на журналистика от Валери Запрянов, когато за малко е бил в закритото вече сп. „Тема“, откъдето е бил изгонен. Той е работил още в лявото издание „Земя“, с което е свързан и Димитър Иванов. Някъде от това време датира и конфузната история, в която Мичев възторжен се върнал от среща със Симеон Сакскобургготски и предал на Димитър Иванов специални поздрави от него. На учудването на Иванов, че той не познава бившия цар, Мичев отвърнал, че царят го познава. Малко след това, на среща, организирана от Сакскобургготски със собствениците и главни редактори на медии, Димитър Иванов благодарил на цяра за поздравите, но се натъкнал на неговото недоумение с обяснението, че двамата не се познават. След известно време Мичев се простил със службата си в „Земя“.

Сега обаче Нинова го е наела да ръководи информационния пул от „Дума“, сайт и заченатата преди две години, но все още неродена червена телевизия, заради което журналистите от вестника и едничката, обслужваща сайта на изданието, си казали: „Боже, какво ни сполетя – да ни ръководи този ходещ гаф, който дори дебютира при нас с летящ гаф“. На техен въпрос кога ще се появи при тях да ги ръководи Мичев отговорил: „Когато реша“, макар вече да се е похвалил във Фейсбук с назначението си, а те изпаднали в поредния шок, когато на око посочил трима души от сегашния състав, които да го заместват.
Доайенката Велияна Христова веднага излязла в отпуск, зам.-главният редактор също е в отпуск, Мичев още не е решил кога ще поеме поста, така че в момента „Дума“ е без ръководство, а двайсетината журналисти във вестника, чиито заплати не надвишават 1000 лева, гадаят на пъп и на боб какво още може да им се случи, след като новият им началник се хване на работа.
Припомняме, че сменената Таня Джаджева беше близък помощник на покойния баща на Кирил Добрев – Николай Добрев, а сега синът му участва в нейното изгонване.Матриархат: Мъжът на Корнелия Нинова – под чехъл, съпругът на БСП лидерката върти домакинството (СНИМКИ)Докато лидерката на БСП Корнелия Нинова трупа имидж и върти политика покрай ужилените от застраховат…Aug 23 2018skafeto.com


loading...