истанбул църква

Тази събота в квартал Йешилкьой на Истанбул президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи първата копка за първата църква, построена в Турция след 1923 година, съобщава Daily Sabah. Тя ще е Асирийска източна църква и ще обслужва 15-хилядната сирийска християнска общност в града, която през последните 10 години се опитва да изгради ново място за поклонение.
Започва строежът на първата църква в Турция от 1923 година!

По време на събитието президентът заяви, че се надява сградата да бъде завършена в срок от до 2 години. Представители на Сирия заявиха, че земята, която е част от италианско гробище, е била предоставена от тогавашния премиер Ердоган преди десетилетие.

Саит Сусин, ръководителят на Сирийската църковна фондация със седалище в Истанбул, призна, че сега общността използва църкви на други общности. Ердоган уважи искането ни през 2009 г. за изграждането на църквата. Ето защо имаме честта да го поканим за новаторската церемония“, каза той.

За първи път проектът беше обявен през 2015 г., но законови пречки забавиха строителството.

През последните години турското правителство върна конфискуваните преди това християнски и еврейски имоти, оценени на над 2 млрд. долара.

Най-известният обект на християнско поклонение в Истанбул е „Света София“, която е църква построена от византийския император Юстиниан 1, но е превърната в джамия след османското завладяване на Истанбул през XV век.

Сградата е музей от създаването на съвременна Турция, но Ердоган предложи по време на кампанията за избор на кмет в града през март отново да се превърне в джамия.

Асирийска източна църква е една от нехалкедонските църкви и смята себе за най-старото отделно християнско вероизповедание. Води началото си от несторианските църкви, отделили се от православието през 431 г., признава първите 2 вселенски събора. Като богослужебен език използват асирийски, арабски и английски езици.
За първи път в света: Турция пуска All Inclusive по улиците и магазинитеВ Турция системата All Inclusive ще обхване търговските улици на курортите. Тук туристите ще могат д…Feb 18 2019skafeto.com

loading...