сняг

Днес ще е предимно слънчево, на места, главно в Северна България и по Черноморието, с временни увеличения на облачността, характерни за този период на зимата. В сутрешните часове на места там и видимостта ще е намалена. В източните райони ще духа слаб вятър от югоизток.
Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса; максималните – предимно между 11 и 16 градуса, малко по-ниски по Черноморието.
Температурата на морската вода е 6-7 градуса.
Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7, на 2000 метра – около 1 градуса.Проф. Георги Рачев обяви новината, която всички чакамеТоп климатологът проф. Георги Рачев даде ексклузивно интервю за агенция „Пик“, в което разкри какво …Feb 15 2019skafeto.com

Западноевропейският антициклон, който поддържаше около обичайните и дори малко по-надолу температурите у нас, от миналата сряда насам се разшири доста на изток и започна да ни вкарва топло от Азорския антициклон от запад-северозапад, пише Meteobalkans.com.
Преобладаващо топлият антициклон, който бе причина и за по-студеното време, всъщност вече ни обхвана, и прокужда студа в южна посока, през Тракия, затова и на места на юг от Балкана към момента е по-студено от Дунавската равнина.
Студът от североизток се установи над страната още в навечерието на Деня на влюбените. Затоплянето, вече започнало от север във височина, по-осезаемо в западните крайдунавски низини, може да осуети плановете на Малък Сечко за кратко да се разлюти.
Зимата си тръгва с ледена вълна: Късни снегове, бури и наводнения (карта)

Топло, но с мярка до четвъртък
От Северния Атлантик се задава доста дълбок и обширен циклон и тласка западноевропейския антициклон, който донесе доста топло от Тропиците, на изток-югоизток и към момента е по-скоро Балканско-Средиземноморски.
Част от единия негов център е обхванала 2/3 от България, но по източната му периферия все още се задържа студ и затова Тракия е по-студена.
В неделния ден антициклоналният център обхвана цялата страна и със слаби югозападни ветрове вдигна отново максималните температури над 10 градуса. А и слънцето помага, все пак то грее вече около 10 часа и 30 минути.

По-топло през настоящата работна седмица се очертава да е до сряда, когато ще е предимно слънчево. Максималните температури в Тракия и в Дунавската равнина се очаква да надвишат 15 градуса, но са възможни и стойности до 20 градуса.
Максимални температури до около и над 15 градуса са по-скоро обичайни за втората половина на февруари, когато Малък Сечко пуска повечко топло от Африка в опит да ни покаже и добрата страна на зимата.
Но тази година няма да е съвсем така, тъй като има да ни компенсира със студ, за да не се налага Баба Марта 2019 г. да се разлютява прекалено много, както го направи миналата година.
Във височина няма да има толкова топъл въздух, колкото през първите дни на февруари и в ниския планински пояс няма да духат силни южняци.

Сибир се надига, сняг и студ в края на февруари
Още в четвъртък, първоначално сравнително плахо, а в последствие и доста солидно, ще започне да нахлува много студен въздух от североизток – от другата страна на Урал, от Западносибирската равнина.
Апогей на застудяването във височина се очертава в нощта срещу неделя, 24.02, до -16 във височина. Стара планина ще е като стена, която ще възпре голяма част от студа да премине в Южна България, като най-мразовитото ядро се очертава да е точно над Средния Предбалкан.
Ако се реализира този мразовит сценарий, е възможно пикът на зимата да е вкрая на седмицата.
Несигурността идва оттам, че ледената вълна ще е със сравнително кратка продължителност, само в неделя, 24 февруари, когато е възможно в по-голямата част на страната да отчетем ледени дни.

През уикенда се очакват снеговалежи и образуване на покривка от 5-10 см в Пловдивското поле, което се заснежава само при североизточно нахлуване. От другата страна на Урал трябва да дойде студът, за да побелее Тракия.
В Средната Дунавска равнина моделите преизчисляват условия за ретроградна оклюзия, вследствие на смяна на посоката вятъра и засрещане на северозападни и североизточни ветрове и повече валеж и възможни до 20 см сняг.
Без циклон, само от нахлуването на студа от североизток, в който все пак ще има малко влага, по планините може да натрупа до 25-30 см. Но тази зима бе благосклонна за скиорите и любителите на зимните спортове, та си има солиден снежен запас, дори и в не много високите Родопи.
Снежната покривка достига до 190 см при хижа Студенец, в подножието на най-високия връх на Букова планина – Снежанка и същевременно най-висока точка на ски курорта Пампорово.

Студена вълна и сняг в цялата страна за националния празник 3-и март
Леденото нахлуване от североизток следващия уикенд се очертава да е краткотрайно и преди да завърши февруари ще се стопли, но за кратко.
На 3-и март от северозапад моделите изчисляват студена вълна, която засега изглежда ще остане за вечерта, до залез трябва да издържи и основно сняг да вали на 4-и, като цялата страна да побелее с по 4-5 до 10 см сняг.
Мартенското слънце няма да го държи дълго време, а само колкото да се отчете Баба Марта с бял декор.
Студен и снежен март на Балканите

Мощни антициклони от Западна Европа ще продължат да завличат по източната си периферия студени въздушни маси от североизток – Източноевропейската и Западносибирската равнина към Балканите и ще поддържат студено време през по-голямата част от месец март, според колегите от Accuweather.
Атлантическите циклони ще се сблъскват със студа на югоизток и вероятността от късни снегове ще се повишава по линията на студените фронтове, които ще се спускат към Централното Средиземноморие.
Колегите залагат на вероятност от снежни средиземноморци, заради ниските температури и устойчивия североизточен пренос. Все пак, през март отоплителният сезон продължава, затова и снежни изпълнения са в рамките на нормата, особено в първата десетдневка, около Международния ден на жената.

Обилни снеговалежи в планините през април
С повишаването на температурите през април, снежната граница ще се вдигне в диапазона 1600-2000 метра, но ще остане доста влажно с чести валежи.
Април 2018 бе сух и горещ, затова е логично предположението, че тази година ще е мрачен и валежен, което в комбинация с топенето на многото натрупан сняг ще повиши риска от наводнения и кални свлачища.
Ако е хладно и влажно през април, това ще възпре нашествието на кърлежите, които миналата година предизвикаха истинска паника сред населението, защото подраниха с около 20 дни, заради устойчиви над 20 градуса след 20 април.

Наводнения от мощни бури през май
Устойчивият североизточен пренос, който тепърва се установява, ще се усеща чак до май, като ще създава условия за мощни бури. В долината на Чая, при Асеновград, най-опасни са точно при североизточни течения, а и не само там, в Чирпан и Стара Загора също.
Колегите от Accuweather залагат дъждовното и нестабилно време да продължи и през май. Все пак за по-голямата част от страната това е най-дъждовният месец в годината, затова реализацията на такава прогноза по-скоро би била в рамките на нормата.Климатологът проф. Георги Рачев хвърли бомбата: Зимата свършиИзпращаме зимата. Започва бавно затопляне. Това каза пред novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.…Feb 13 2019skafeto.com

loading...