Алексей Петров

Съдебната сага по делото „Октопод“ приключи. Съдът призна Алексей Петров за невинен по всички обвинения, съобщи bTV.

Алексей Петров бе оправдан на първа инстанция, с което приключва едно от култовите дела от по-новата история на България, помело след себе си редица фигури както от съдебната система, така и от политиката.

Делото започна през 2010 година, когато бившият съветник в ДАНС беше показно задържан в дома си. Тогава Петров определи ареста като „политическа репресия“.  След дълга сага на отлагане, прехвърляне между отделните инстанции делото беше прекратено в Софийския градски съд, т.к. скандално известната Румяна Ченалова, съдията по делото, беше отстранена.

След отстраняването й през пролетта на 2015 г. делото мина от градския в Специализирания съд. Едно от обвиненията срещу Петров отпадна по давност. През ноември 2015 г. в един и същи ден починаха двама от основните свидетели по делото – Георги Цветанов при катастрофа, а Пламен Устинов заради саморазправа.

През март 2016 г. Алексей Петров и още няколко души успяха да осъдят България заради задържането им в операция „Октопод“. Европейският съд по правата на човека разгледа жалбите им и постанови държавата да им плати общо 114 000 лева.

Освен Алексей Петров Антон Петров и Кирил Топалов също чуха оправдателни присъди.

 

Кой е Алексей Петров?

Знаковото дело "Октопод" приключи: Алексей Петров е невинен

През 2009 г. Петров бе обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС. На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.

През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

На 29 Октомври 2015 г. бе извършен втори опит за атентат срещу Петров след покушението от 15 август 2002 г.  Алексей Петров е съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“. До 2000 г. е член на борда им, както и на „Средец М“, а по-късно и на „Левски Спартак“.

До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест“ ООД, заедно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. Бил е член на Надзорния съвет на НОИ и експерт към Съюза за стопанска инициатива на гражданите. На 7 юли 2011 г. е издигната кандидатурата на Петров за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“.

Изборът между Румен Радев и Бойко Борисов е избор между живковизма и Европа*Докато Бойко Борисов получаваше най-високия държавен орден на Сърбия и беседваше с лидерите на Европ…Feb 18 2019skafeto.com

loading...